• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordna zarada Fani Mej u 2012.

Američka hipotekarno-finansijska kompanija Fani Mej zaradila je prošle godine 17,2 milijarde dolara, što je najveći godišnji profit u istroriji tog hipotekarnog džina.

Dobit je podstaknuta oporavkom tržišta nekretnina, smanjenjem broja neotplaćenih zajmova i rastom cena stanova šest godina nakon pucanja hipotekarnog balona u SAD, prenosi agencija AP.

Kompanija, koja je u vlasništvu američke vlade, navela je da je u državnu blagajnu uplatila dividende od 11,6 milijardi dolara u 2012. Fani navodi da očekuje da će biti profitabilna i u doglednoj budućnosti.

Firma prošle godine nije primila državnu pomoć, nakon što je 2011. zabeležila neto gubitak od 16,9 milijardi dolara i zatražila 25,9 milijardi dolara pomoći.

Američki poreski obveznici platili su ukupno 188 milijardi dolara za spas Fani Mej i njenog "mlađeg brata", firme Fredi Mek (Freddie Mac), nakon njihove izloženosti rizičnim zajmovima koji su pokrenuli finansijsku krizu iz 2008. Fani Mej je primila 116 milijardi dolara pomoći, a do sada je vratila 35,6 milijardi. Fredi Mek je primio 72 milijarde dolara, a vratio skoro 20 milijardi.

Prema federalnim propisima usvojenim prošlog leta, te dve kompanije moraju da predaju kvartalne profite američkoj vladi.

Fani Mej i Fredi Mek zajedno garantuju za oko polovinu američkih hipotekarnih zajmova, odnosno njih 31 milion. Ti zajmovi vredni su preko pet biliona dolara.

(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image