Borba Slovacke i Ceske oko praske sunke

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet

Borba Slovačke i Češke oko praške šunke

Češka hoće da registruje brend "Praška šunka", ali tome se protive Slovačka, Italija, Nemačka i Austrija, piše slovački dnevnik SME.

Ako bi Češka uspela da registruje zaštitni znak za mesni proizvod pod nazivom Praška šunka, slovački proizvođači mesa bi se našli u nepovoljnom položaju, jer i oni nude proizvode poznate kao praška šunka, ali ih proizvode drugačije.

Zato se Slovaci ne slažu s tim da Česi zaštite naziv Praška šunka, pa je ministarstvo poljoprivrede Slovačke u Brisel poslalo prigovor.

Ako bi Evropska unija registrovala naziv Češkoj, proizvođači u drugim zemljama bi svoje proizvode morali da preimenuju ili bi morali da proizvode prašku šunku prema tradicionalnoj češkoj recepturi.

Eventualni upis proizvoda Praška šunka u evropski registar doveo bi u nepovoljan položaj slovačke proizvođače, rekao je predsednik Prehrambene komore Slovačke, Danijel Poturnaj.

"Naš proizvod pod istim nazivom bi morao da promeni ime, čime bi izgubio na konkurentnosti", naveo je on i dodao da bi možda potrošači taj proizvod smatrali manje kvalitetnim.

U Češkoj se naziv Praška šunka koristi za šunku najvišeg kvaliteta proizvedenu od svinjskog buta, objašnjava odeljenje za štampu češkog ministarstva poljoprivrede.

Oblik šunke je ovalni, a još jedna specifičnost je samo sečenje šunke, koje se naziva praški rez.

Šunka je tim rezom zaobljena i dobija svoj tipičan izgled. Ostale zemlje koje se protive registraciji, taj rez ne koriste, dodaje se.

Na primer, u Slovačkoj, narezanu šunku pakuju u omot od poliamida, ukazuje češko ministarstvo i dodaje da se radi o veštačkoj amabalaži za šunku.

Osim drugačijeg sečenja, slovačka praška šunka se od češke razlikuje i po tome što se ne pritiska u kalup i ne dodaje joj se sloj slanine, objašnjava Poturnaj.

Prehrambena komora i ministarstvo poljoprivrede u Bratislavi, međutim, ističu da se praška šunka u Slovačkoj proizvodi od 60-ih godina 19. veka.

Evropska komisija je primila prigovor slovačkog ministarstva poljoprivrede. Češka sada ima tri meseca da se dogovori sa zemljama koje osporavaju registraciju naziva.

Ako ne uspe, rok se produžava za još tri meseca.

Ukoliko se ne postigne dogovor, moraće da odluči Komisija.

Tu nije moguće proceniti koliko će dugo to trajati, rekla je Ingrid Ludovikova iz slovačkog predstavništva Evropske komisije.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

LOLz

Ogladneh od ove priče a i slike. Odoh na doručak...

Predrag 67

Prag je Češki grad! Svi drugi neka je nazovu po svojim gradovima ili da plate licencu!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader