Kejt se porodila u londonskoj bolnici Sent Meri, a Vilijam je prisustvovao porođaju.

Princ Čarls je naslednik britanskog trona, njegov sin Vilijam je drugi u nizu, a beba koja je na svet došla u 16:24 po lokalnom vremenu, je treća.

Britanci su s nestrpljenjem očekivali da se rodi beba, potencijalno budući kralj ili kraljica.

"Vojvotkinja od Kembridža primljena je jutros u bolnicu Sant Meri u Londonu u trudovima. Stigla je automobilom iz Kensingtonske palate, a s njom je došao i princ Vilijam", navedeno je u saopštenju kraljevske kuće.

Vojvotkinja od Kembridža se porodila u privatnom krilu bolnice gde je princeza Dajana rodila Vilijama i njegovog mlađeg brata Harija. Vojvotkinju prate vrhunski medicinski tim na čelu sa kraljevskim ginekologom dr Markusom Sečelom, piše AP.

Beba, čiji se pol nije znao do danas, je treći naslednik britanskog prestola.

Vesti o dolasku bebe objavljene su iz palate na tradicionalan način i preko društvenih mreža. Tradicionalno, kraljevski pomoćnik iz bolnice stiže do Bakingemske palate sa potpisanim pismom povezanim u kožu. Pismo se daje zvaničniku koji će ga postaviti na oglasnu tablu ispred palate.

U isto vreme, na Twitteru radosna vest je podeljena sa svetom. Tada se saznao pol deteta, težina (3,8 kilograma) i vreme rođenja.

Može proći i nedelju dana kada će se saznati ime deteta.Kada je Vilijam rođen, njegovo ime je objavljeno posle nedelju dana, a Čarlsovo je ostalo misterija ceo mesec.

Pol bebe je bio taj koji je najviše interesovao javnost jer je trudnoća vojvotkinje od Kembridža dovela do promene zakona o nasledstvu trona kako ćerka ne bi bila preskočena u redu za presto.

Rođenje novog naslednika sa nestrpljenjem se očekivalo od venčanja Vilijama i Kejt 29. aprila 2011. na raskošnoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji. Kada je objavljeno da je Kejt trudna, Britanija je bila oduševljena.

Sve bitne momente u vezi Kejt i Vilijama pročitajte OVDE.

I pored problematičnog početka trudnoće kada je bila hospitalizovana zbog akutnih mučnina, 31-godišnja Kejt se gotovo do samog kraja trudnoće pojavljivala na javnim dužnostima.

Sa prestankom pojavljivanja u javnosti, mediji su se okupili ispred bolnice iščekujući rođenje deteta i tražeći najbolje mesto za savršenu sliku Vilijama i Kejt sa bebom u rukama.

Zvaničnici su saopštili i da će Vilijam uzeti dve nedelje odsustva pre nego što se vrati svojim dužnostima kao pilot spasilačkog helikoptera u Velsu.

Dok se palata Kensington ne renovira za mladi par, Vilijam i Kejt će najverovatnije boraviti u dvosobnom stanu u palati.