Vozači automobila su u subotu alarmirali nadležne da smrdljivi gas izlazi iz novoformiranog kratera u blizini kružnog toka kod ograde aerodroma Fjumićino, na manje od osamsto metara od kraja sletne staze, piše "Dejli telegraf".

Znatiželjnici su se okupili oko dimećeg kratera, koji je oko pet metara širok i dva dubok, pre nego što su vatrogasci i vulkanolozi došli i "zapečatili" zonu oko kružnog toka zbog isparavanja ugljendioksida, metana i vodoniksulfida.

Iako su prvi izveštaji govorili da gas dolazi od isparavanja zbog truljenja organske materije pod zemljom, stručnjaci kažu da se pre radi o vulkanskoj aktivnosti.

"Od planine Etna na Siciliji sve gore do brda Alban oko Rima teren je dobrim delom vulkanski aktivan", kaže Alberto Bazili, seizmolog u Naciolnalnom institutu za geofiziku i vulkanoogiju.

Ta oblast pokriva i planinu Vezuv, koja je pokopala rimski grad Pompeju u erupciji 79. godine nove ere. kao i brojna jezera nastala na ugašenim vulkanima oko Rima.

"Gas miljama pod zemljom može ostati vruć i desetinama hiljada godina nakon erupcije vulkana i katkad može izaći na površinu. Viđali smo oko Rima da, recimo, na farmama životinje uginu od tog gasa", kaže Bazili.

Mada je "vulkančić" na puškomet od glavne piste Fjumićina, šestog po veličini evropskog aerodroma sa 37 miliona putnika godišnje, Bazili veruje da nema mesta strahu za bezbednost saobraćaja.