Planina Sinabung u oblasti Severna Sumatra izbacila je vulkanski pepeo do visine od 8.000 metara, što je najviša erupcija tog vulkana tokom proteklih dana, rekao je Surono, ekspert indonežanske vlade za
vulkane, koji se, kao i mnogi Indonežani, predstavlja samo svojim imenom.

Od septembra ove godine taj se vulkan sporadično aktivira, nakon što je tri godine bio neaktivan, a nakon erupcije koja se dogodila početkom novembra zvaničnici su podigli nivo uzbune za Sinabung na
drugi najviši nivo, što je izazvalo evakuaciju više od 6.000 seljana naseljenih u blizini vulkana.

Aktivnosti vulkana od tada su nastavljene povremenim izbacivanjem lave niz padinu.

Portparol indonežanskog Ministarstva saobraćaja Bambang Ervan naveo je da je njegova kancelarija danas objavila upozorenje svim avionima da izbegavaju letenje u blizini planine.

Nekoliko sati ranije planina Merapi, jedan od najnestabilnijih vulkana u centralnom području Jave, izbacila je vulkanski pepeo na visinu od 2.000 metara, što je dovelo do padavina pepela sa neba u nekoliko gradova.

Portparol Nacionalne uprave za katastrofe Sutopo Purvo Nugroho rekao je da se oko 600 porodica okupilo radi moguće evakuacije.

Tokom erupcije 2010. godine vulkan Merapi, koji se nalazi u oblasti Jogjakarta, ubio je više od 300 ljudi i izazvao evakuaciju 20.000 seljana.

Indonezija, koja je pozicionirana u takozvanom pacifičkom "Vatrenom prstenu", ima 129 aktivnih vulkana.