U sukobima demonstranata u centru Kijeva, za koje neki izvori tvrde da su koristili i bager u pokušaju da upadnu u zgradu predsedničke administracije, povrede je zadobilo više od 100 policajaca kao i najmanje 20 demonstranata.

Nekoliko desetina učesnika protesta privedeno, javila je ukrajinska agencija Ukrinform, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ruske agencije prenose da su pripadnici specijalne jedinice "Berkut" potisnuli okupljene u ulici u kojoj se nalazi zgrada predsedničke administracije, ali da se oni ne razilaze i da su ih lideri Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko i partije Sloboda Oleg Tjagnibok pozivali da se smire i ne primenjuju silu.

Itar-Tas s prenosi da su pristalice nacionalističke partije Sloboda zauzeli zgradu Kijevske gradske administracije i da su pozvali ljude da se ponašaju dostojanstveno.

Oko 100.000 demonstranata okupilo se na Trgu nezavisnosti u Kijevu na opozicionom skupu u znak protesta zbog odluke vlasti da se povuče iz pregovora sa Evropskom unijom i okrene jačanju veza sa Rusijom.

U protestima koji ne prestaju već nekoliko dana opozicija poziva na generalni štrajk u nameri da natera Vladu na ostavku. To je reakcija na jučerašnju brutalnu intervenciju policije koja je na Trgu nezavisnosti rasterala demonstrante uz pomoć palica i šok bombi.

Kako javlja agencija AP, danas je na ulice Kijeva izašao ubedljivo najveći broj Ukrajinaca.

Zastave EU i Ukrajine preplavile su Trgu nezavisnosti, iako je policija zabranila okupljanja na centralnim kijevskim trgovima.

Okupljenje je počelo u parku "Taras Ševčenko", odakle su se demonstranti uputili ka Trgu nezavinosti.

Demonstranti kritikuju predsednika Viktora Janukoviča jer je odustao od potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i poručili su, nakon sinoćnog protesta u prestonici, gde se okupilo oko 10.000 ljudi, da će nastaviti da se okupljaju uprkos oštrim merama policije.

Zbog nasilja na protstima veliki broj demonstranata sinoć se autobusima i automobilima uputio iz zapadnih delova Ukrajine u Kijev.

Kako je javila lokalna televizija, samo se iz Lavova više od 100 autobusa i automobila uputilo u Kijev.

Demonstranti pristižu i iz Vinice i Lucka, a očekuje se dolazak pristalica opozicije i iz Ivano-Frankivska i Žitomira, prenosi Itar-tas.

Administrativni sud kijevskog distrikta zabranio je okupljanja na nekoliko mesta u glavnom gradu Ukrajine, uključujući Trg nezavisnosti, već danima centralnog poprišta protesta opozicije nezadovoljne odlukom vlasti Ukrajine da ne potpiše sporazum o pridruživanju s EU, javili su jutros ukrajinski mediji.

Sud je sinoć zabranio bilo kakvo okupljanje na Trgu nezavisnosti, trgu Evropejskaja, kao i u ulicama Bankovaja, Gruševski i Bogomoljets od danas do 7. januara, javio je ukrajinski "Kanal pet".

Gradske vlasti u Kijevu juče su od kijevskog suda tražile zabranu svih aktivnosti u centru tog grada, prenosi Itar-Tas s.

Ukrajinu od prošlog četvrtka potresaju protesti zbog odluke vlasti da odustane od planova da na samitu Istočnog partnerstva, održanog ove sedmice u Vilnjusu, potpiše ključan sporazum o pridruživanju sa EU.

Janukovič: Učiniću sve za brži put Ukrajine u EU

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je danas da će učiniti sve što od njega zavisi za ubrzanje procesa približavanja Ukrajine Evropskoj uniji, ali kao ravnopravnog partnera i bez većih gubitaka za ekonomiju i pogoršanja standarda građana.

"Moramo da se rukovodimo isključivo nacionalnim interesima i da budemo odgovorni za sopstvenu budućnost. Mi moramo da branimo svoju zemlju na političkoj karti Evrope i sveta kao nvelika i zaista nezavisna država", naveo je Janukovič u čestitki upućenoj sunarodnicima povodom 22. godišnjice referenduma i potvrđivanja Akta o proglašenju nezavisnosti Ukrajine.

"Ukrajina je napravila svoj geopolitički izbor. Mi smo evropski narod a naš put je istorijski određen. Istovremeno, po mom dubokom uverenju, naša država treba da se integriše u zajednicu evropskih naroda kao ravnopravan partner, kog će uvažavati i na kog će moći da se računa", navedeno je u čestitki, koju je prenela agencija Ukrinform.

Prema rečima predsednika Ukrajine, 1. decembra 1991. godine izražena je neposredno volja naroda i Ukrajina je počela da se razvija kao punopravni samodovoljni subjekt međunarodnih odnosa.

"Naši sunarodnici demonstrirali su sposobnost da budu jedinstveni i neuništivi u svojoj težnji ka nezavisnosti i sposobnosti da civilizovano i legitimnim putem dostigne željeni cilj", naveo je Janukovič.

"Tada smo stekli neprocenjivo iskustvo konsolidovanog donošenja sudbonosnih političkih odluka", rekao je Janukovič i dodao da "nema te sile u svetu koja bi mogla da pokoleba odlučnost Ukrajinaca da slobodno žive na sopstvenoj zemlji".