Zajedno sa američkom pop kulturom, muzikom, filmom, modom i brendovima, planetom se vremenom proširio i jedan praznik - Dan zaljubljenih.

Prvobitno, kao romantičan, dan kada se voljenoj osobi pokazuje posebna pažnja, bio je prihvaćen kod katolika i protestanata, a onda se vremenom proširio i na ostatak sveta.

Međutim, anđeo koji vas pogađa strelom ljubavi nije u svim zemljama dobro došao. Naročito ne u delu bivšeg Sovjetskog Saveza u kojem živi prevashodno stanovništvo muslimanske veroispovesti.

Uzbekistan je zvanično zabranio proslavu Dana zaljubljenih, odnosno Svetog Valentina. U toj zemlji studenti moraju da potpisuju dokumenta u kojima se obavezuju da neće slaviti ovaj "američki" praznik, čak ni intimno, kod kuće. Isto je i u Kirgistanu, gde su vlasti ovaj dan nazvale "Đavoljim praznikom".

Tadžikistan, međutim, nema zakon kojim se zabranjuje proslava Dana zaljubljenih, ali se u nedelji uoči 14. februara vodila žestoka rasprava između onih koji su za i protiv.

Društvenim mrežama, čak, proširila se slika na kojoj tadžikistanski vojnici "ubijaju" anđela, koji simboliše ovaj "buržoaski" praznik, nazvan pogrdnim jezikom (s**nje), prenosi portal "Global voices online".

"14. februar je sasvim običan dan", podsećaju ortodoksni muslimani u zemlji u kojoj otprilike trećina stanovništva prihvata i simbolično obeležava "buržoaske američke" praznike, poput Dana zaljubljenih, Noći veštica, itd.

Na Facebooku veoma popularna je bila poruka sledeće sadržine:

"Tadžikistanska braćo i sestre, trebalo bi da znate da će vas proslavljanje Dana zaljubljenih odvesti pravo u pakao. Mislite o svojoj deci. Danas ćete ih naučiti da slave Dan zaljubljenih - sutra će oni imati seks sa životinjama".

Međutim, ne misle svi tako.

"Zašto ne bismo slavili ovaj praznik? Oni koji su zaljubljeni, koji se vole, mogu jedan drugome da ulepšaju ovaj dan. Volela bih kada bi ljudi prestali da povezuju ovaj problem sa religijom", postovala je na svom profilu devojka sa imenom Mila, koja kaže za sebe da je muslimanka, a prenosi portal Globalvoicesonline.