"Objavljivao sam pod svojim imenom članke koje su napisali agenti CIA i drugih obaveštajnih službi, a posebno nemačke tajne službe BND", rekao je Ulfkote u emisiji "Rusija insajder", a slične tvrdnje je izneo i za drugu rusku televizijsku stanicu - Raša tudej.

Prema njegovim rečima, agenti BND došli su u njegovu kancelariju u Frankfurtu i želeli su da napiše članak o Libiji i Moameru Gadafiju.

"Članak je bio o tome da je Gadafi pokušao u tajnosti da izgradi postrojenje za proizvodnju bojnih otrova i to je dva dana kasnije i objavljeno", istakao je nemački novinar.

Ulfkote je sve o tome objavio u svojoj knjizi "Kupljeni novinari", u kojoj ističe da se oseća posramljeno zbog svojih postupaka.

Videoulfkote

"Nije dobro ono što sam činio u prošlosti - manipulacija ljudima radi propagande, kao ni ono što su moje kolege radile u prošlosti. Potkupljeni su da bi izdali ljude, ne samo u Nemačkoj, već i u celoj Evropi", kaže Ulfkote.

On tvrdi da su ga potkupili Amerikanci da ne izveštava o istini.

"Platili su sve moje troškove i upoznali sa Amerikancima koje bi žejeli da upoznam", kaže Ulfkote i dodaje da je postao počasni građanin države Oklahome jer je pisao proamerički i imao podršku CIA.

Ulfkote naglašava da su mnogi drugi novinari radili što i on i da, uglavnom, dolaze iz većih medijskih organizacija, pojasnivši da odnos s tajnom službom počinje kao neki vid prijateljstva.

"Rade na vašem egu, čine da se osećate bitni. Onda, jednog dana neko od njih vas pita da mu učinite neku uslugu", objašnjava Ulfkote.