Pokret za nezavisnost Venecije, prevođen bogatim preduzetnikom Đanlukom Busatom, nedavno je bio na naslovnim stranama zahvaljujući neobvezujućem on-line referendumu na kojem je 87 odsto ispitanika glasalo za nezavisnost, piše "Index.hr"

Dva sata vožnje ka istoku nalazi se Trst, još jedan grad koji ima svoj pokret za nezavisnost.

Trst je oduvek imao kulturno raznoliku istoriju. Vekovima je bio deo Habzburške monarhije, a neposredno posle Drugog svetskog rata, tada na granici sa Jugoslavijom, priznat je kao slobodna država po međunarodnim zakonima, iako je ostao pod vojnom okupacijom do 1954, kada je vraćen Italiji.

Za članove Pokreta za slobodu Trsta, koji na svojim skupovima poslednjih meseci okuplja između 2.000 i 8.000 ljudi, ovaj grad nije slobodan.

"Borimo se za prava ljudi sa slobodne teritorije Trsta. Borimo se protiv italijanske vlade. Mi smo multikulturalni narod", rekao je predstavnik tog Pokreta Vito Potenca.

Članovi Pokreta pozivaju na Povelju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1947, kojom su Trst i njegova okolina - uključujući delove koji su sada u sastavu Slovenije i Hrvatske - slobodna država, sa italijanskim i slovenačkim kao zvaničnim jezicima, piše "Index.hr."