Erupcija vulkana je počela juče oko 10 časova, ali nema izveštaja o povređenima, navodi AP.

Prethodna erupcija ovog vulkana bila je u avgustu prošle godine i to je bila prva njegova erupcija od 1980. godine.

Vojni helikopter je poslat na ostrvo da proceni štetu.

Glavni portparol japanske vlade Jošihide Suga je novinarima u Tokiju rekao da je Obalska straža poslala brod da evakuiše stanovnike ostrva.

Predsednik opštine jednog sela na tom ostrvu Nobuaki Hajaši izjavio je da se oko 120 od ukupno 137 stanovnika ostrva nalazi u lokalnom centru za evakuaciju.

"Prvo se čula snažna eksplozija, a onda je počeo da izbija crni dim koji je prekrio nebo. Mirisalo je na sumpor", ispričao je on za televiziju NHK.

Hajaši je kazao da se još ne zna gde je nekoliko stanovnika ostrva. Jedna osoba, koja živi u teško pristupačnoj oblasti, trebalo je da bude evakuisana čamcem pošto ne može bezbedno da dođe do skloništa kopnenim putem.

Kučinoerabu se nalazi 80 kilometara jugozapadno od glavnog južnog japanskog ostrva Kjušu. Ovo šumovito ostrvo oivičeno uglavnom stenovitim liticama je nacionalni park i njegovi stanovnici žive pretežno od turizma i ribolova.

Na Kučinoerabu se obično može doći samo jednom dnevno trajektom sa ostrva Jakušima koje se nalazi 12 kilometara istočno i ima aerodrom.

Japan, koji se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika, ima više desetina vulkana i česte zemljotrese.