Upitana da prokomentariše više od 200 slučajeva podmetanja požara, od početka godine, u kampovima za izbeglice koje traže azil u Nemačkoj, Merkelova je odgovorila: "To je nedostojno naše zemlje!".

Merkelova je upozorila da će "talas izbeglica zaokupiti Evropu mnogo, mnogo više nego pitanje Grčke i stabilnost evra".

"Pitanje azila mogao bi da bude sledeći veliki evropski projekat, kojim ćemo pokazati da li smo zaista u stanju da preduzimamo zajedničke akcije", rekla je nemačka kancelarka za javnu televiziju ZDF.

Prema njenom mišljenju, ovo pitanje predstavlja poseban izazov za Nemačku, u kojoj bi, kako kažu neki zvaničnici, broj tražilaca azila ove godine mogao da premaši 600.000.

Dok hiljade izbeglica spava u šatorima, a vlasti poručuju da su zatrpane zahtevima za azil, Merkelova ocenjuje da je trenutna situacija "apsolutno nezadovoljavajuća", preneo je AFP.

Ona je pozvala EU da sastavi listu bezbednih zemalja porekla, u kojima građanima ne preti opasnost od nasilja ili proganjanja.

Nemačka, najmnogoljudnija članica Evropske unije, bori se sa velikim prilivom tražilaca azila iz ratnih zona poput Sirije, ali i sa teritorija na kojima nema vojnog konflikta u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo, preneo je AFP.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) pozvao je u petak na hitnu akciju zbog priliva izbeglica u Evropi, koja se suočava s najvećom humanitarnom krizom od Drugog svetskog rata.