• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Otvorili se": SAD će primiti još 15.000 izbeglica

Izvor MONDO/Agencije

SAD će primiti još 15.000 izbeglica naredne godine, čime će njihov broj povećati na 85.000, kao i na 100.000 u 2017, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri.

Zanimljivo je da SAD, koje sve učestalije širom sveta krive za pokretanja talasa "seobe naroda" zbog akcija na Bliskom istoku, severu Afrike i Avganistanu, ne preciziraju odakle će primiti izbeglice već to ostaje pod nazivom "iz celog sveta". Tako to mogu biti i izbeglice centralne Afrike ili Južne Azije, a ako se "u igru" umesto izbeglica ubaci termin koji u ovoj krizi koja (osim zemalja odakle ljudi beže) teško pogađa EU prevladava -"migranti" - SAD mogu da prime i komšije Meksikance.

Potrebno je 10 puta više

Grupe za ljudska prava kritikuju, s druge strane, planove administracije za prijem 10.000 izbeglica iz Sirije, koje je najavio predsednik SAD Barak Obama, uzimajući u obzir veličinu američke ekonomije i populacije (319 miliona stanovnika u 2014.), smatrajući da treba da bude primljeno 10 puta više od tog broja.

Tako i Keri, nakon razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom u Berlinu, nije rekao koliko će izbeglica biti iz Sirije, već je samo ponovio "spremnost SAD da pomognu".

"U konsultaciji sa Kongresom, nastavićemo da istražujemo načine da povećamo ove cifre, istovremeno održavajuću čvrstu bezbednost", istakao je Keri, preneo je Rojters.

Najava Kerija dolazi pred vanredni samit lidera Evropske unije 23. septembra na kome će biti reči o načinima za rešavanje talasa izbeglica koji je preplavio region.

O sličnim strahovanjima razgovara se u Evropi, kao i u SAD, gde broj izbeglica kojima je dozvoljen ulazak beleži pad nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Neki republikanci upozoravaju da američka administracija dopušta ulazak potencijalnih terorista.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fenix

Nas narod kaze: kod gazde na glas,a kod sirotinje na cast.E na to me podseca amerika i britanija.To da je "civilizovan"zapad i ameri krivi za tragediju vecine sveta,jasno je iole pametnom.I evo ameri "velikodusno"ce primiti "saku"izbeglica.I to odredjene po zelji.A drugima naredjuje da rade suprotno.Pa sada postavljam pitanje "njsoj eliti"i nvo je li to civilizovano?A sta radi gladna, ;genocidna"Srbija?Sve suprotno od amera.Pa opet nije dovoljno "dobro".Uvek treba jos i vise.Dokle?

klintonsrb

ALAH AKBAR

pohvalno

jos iskrenije bi bilo da je rekao 15000 puta, sto pomnozeno sa 0 uvjek daje 0. dok drugi primaju po broju ne birajuci, amerikancima, uz uslov da odrze rijec, treba vremena da proberu i ono losije bi ostavila drugima

special image