• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrili da neutrini imaju masu, dobili Nobela

Izvor MONDO/Beta

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je danas Japancu Takakaki Kadžiti i Kanađaninu Arturu B. Makdonaldu za njihov rad na elementarnim česticama neutrinima, saopštio je žiri.



Otkrivanjem "kameleonske" prirode neutrina, dobitnici nagrade su rešili staru zagonetku u čestičnoj fizici što može uticati i na promenu našeg shvatanja svemira, saopštila je Kraljevska švedska akademija nauka.

"To otkriće je promenilo naše razumevanje najunutrašnjih procesa materije i mogu se pokazati ključnim u našem shvatanju univerzuma", navodi se u obrazloženju.

Kadžita (56) je direktor Instituta za istraživanje kosmičkog zračenja i profesor na Univerzitetu u Tokiju, dok je Makdonald (72) profesor emeritus na Kvins univerzitetu u Kingstonu u Kanadi.

Neutrini su izuzetno male subatomske čestice koje nastaju u nuklearnim reakcijama u Suncu i drugim zvezdama. Ime neutrino je smislio Enriko Fermi pošto je postojanje te čestice pretpostavio Volfgang Pauli 1931. kako bi objasnio raspad atomskog jezgra, a njihovo postojanje je potvrdio Frederik Rejns 1956.

Nagrada 900.000 dolara

Laureati će podeliti nagradu od osam miliona švedskih kruna (960.000 dolara), kao i diplomu i zlatnu medalju koje će im biti uručene na svečanosti 10. decembra.

Postoje tri vrste neutrina, a dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su pokazali da neutrini osciliraju iz jednog tipa u drugi, što odbacuje pretpostavku da nemaju masu.

Kadžita je 1998. pokazao da su neutrini zabeleženi u Super-Kamikande detektoru u Japanu prošli kroz metamorfozu u atmosferi, navela je Kraljevska švedska akademija nauka.

Tri godine kasnije Makdonald je na Sadburi opservatoriji za neutrine pronašao da neutrini koji dolaze sa Sunca mogu menjati identitete.

"Dalekosežan zaključak eksperimenta je da neutrino, za koji se dugo smatralo da nema masu, mora imati masu", navela je švedska akademija.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je juče u Stokholmu nagradom za medicinu. Sutra se dodeljuje nagrada za hemiju, a u četvrtak, 8. oktobra nagrada za književnost.

Nobelova nagrada za mir biće objavljena u Oslu u petak 9. oktobra, a za ekonomiju u ponedeljak 12. oktobra.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Neutrinci voze na plutonijum valjda.

special image