Novi Sad: SPENS zakupio čitulje u novinama za 100 zaposlenih
MONDO/Predrag Vujić 

Javno preduzeće "Sportski i poslovni centar Vojvodina" (SPENS) za ovu javnu nabavku dao 150.000 dinara.

Time je obezbedio čitulje za 100 ljudi, odnosno za gotovo polovinu svojih radnika.

Kada su čuli za bizarni tender, zaposleni su prvo bili u čudu, neki su se i kiselo nasmejali, a sada već razmišljaju šta bi moglo da se krije iza te potpuno bespotrebne nabavke, piše "Kurir".

"Razumemo da preduzeće možda namerava da sprovede racionalizaciju broja zaposlenih i otpusti višak radnika, ali to može da nam saopšti i na suptilniji način. Šalu na stranu, ovaj tender ima smisla samo ako preduzeće pouzdano računa na to da će narednih godina preminuti 100 radnika. Zvuči morbidno, ali je tako", kaže Zoran Radosavljević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Novog Sada.

On dodaje da je javna nabavka umrlica u dnevnim novinama još sumnjivija kda se ima u vidu da se takvi troškovi inače pokrivaju fondom sindikata, pa ih nema potrebe dodatno plaćati.

"Kolektivnim ugovorom predviđeno je je da se računi za troškove sahrane pokrivaju iz fonda sindikata. Pod tim troškom podrazumevamo i umrlice. Cela nabavka toliko je bizarna da je sa bilo kog aspekta apsurdno o njoj raspravljati. Ipak, mislim da bi trebalo ispitati šta se krije iza ovog tendera i zašto je preduzeće rešilo da potroši 150.000 dinara na nešto što mu ne treba", kaže Radosavljević.

On napominje da je zakupom umrlica SPENS možda hteo da najavi sahranu preduzeća.

"Možda te umrlice možemo da iskoristimo za sva propala javna preduzeća, taman da pokažemo kakvi su rezultati 'vrhunskih menadžera', zaposlenih preko partijske knjižice, i kuda nas oni vode", zaključuje sindikalac Radosavljević za "Kurir".