• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbednosne službe: Evropi preti "11. septembar"

Izvor Beta

Antiterorističke bezbednosne službe u EU imaju saznanja da u 2016. preti ozbiljna opasnost "mnogih usaglašenih napada islamskih džihadista" u više evropskih zemalja, javlja danas francuski dnevnik Žurnal di dimanš.


List se poziva na iskaz jednog visokog rukovodioca antiteroristicke službe koji navodi da bezbednosne službe u Evropi tokom prošle godine "nažalost ništa nisu uocile", ali da sad imaju pouzdana saznanja da "Evropi preti neka vrsta 11. septembra", poput napada islamskih terorista na Njujork 2011. godine.

Visoki zvanicnik francuskih bezbednosnih službi, koji je želeo da ostane anoniman, objasnio je da islamski teroristi pripremaju "istovremene napade, istog dana u više zemalja na više mesta".

"Mi znamo da teroristi rade na tom paklenom planu", dodao je ovaj izvor, rekavši da takva saznanja imaju službe bezbednosti više država u EU.

Žurnal di dimanš prenosi takode izjave turskih vlasti listu Hurijet da su teroristi "Islamske države Iraka i Sirije" pripremali za Novu godinu, što je srecom osujeceno, istovremene napade na velike evropske gradove u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemackoj, kao i u Ankari.

Pošto su neki od terorista 30. decembra uhapšeni, vlasti su u jednom racunaru otkrile podrobna uputstva za napade.

Francuske službe bezbednosti takode ukazuju da veliku zabrinutost izaziva cinjenica da su nedavno uhapšeni islamski teroristi koji su u Evropu uspeli sracunato da se vrate "iz zemalja džihada".

Ranije je, kako je objašnjeno, bila rec o pojedincima koji su se vracali iz "zemalja džihada" zato što su shvatili da su prevareni, ili nisu pristajali na zverstva na koja su ih tamo terali, "a sad se vracaju mladi džihadisti Evropljani koji to svesno cine pošto su od Islamske države Iraka i Sirije obuceni i opremljeni".

"Oni su snabdeveni lažnim dokumentima, govore jezike evropskih zemalja, znaju mesta i gradove, imaju oružje... Mi mnoge od njih hapsimo, ali, istini za volju, broj njih koji pristižu prevazilazi naše mogucnosti da sve otkrijemo…i neki su nam vec promakli", dodaju ovi izvori.

Žurnal di dimanš prenosi i izjavu bivšeg analiticara francuskih antiteroristickih službi DGSE Iva Trotinjona agenciji AFP koji navodi da su džihadisti to vec neuspešno pokušali da ucine i ranije, posebno u avgustu 2010. kad su se "njihove grupe spremale da dodu preko istocne Evrope, preuzmu skriveno oružje i opremu za atentate"."To je spreceno zahvaljujuci americkim službama bezbednosti koje su preventivnim udarima dronovima u Avganistanu i Pakistanu uništili centre gde su se spremali ovi napadi. Tad je to spremala Al-kaida, ali su sad takve planove preuzeli ekstremisti Islamske drcave Iraka i Sirije”, naglasio je ovaj francuski izvor.

Strucnjak za antiterorizam Iv Trotinjon naglasio je da je pokolj koji su islamski džihadisti pocinili 13. novembra u Parizu pokazao da se to "može organizovati s teroristima koji nemaju posebno visok operacioni nivo".

"Otud, ako se razmere takvih napada prošire, problem ce biti veliki", zakljucio je Trotinjon i dodao da, "veliki pesimizam vlada medu svim profesionalcima oko toga šta se može dogoditi u 2016".

Žurnal di dimanš kao posebno upozoravajucu opasnost navodi i saznanja bezbednosnih službi da se 220 žena i devojaka, francuskih islamista sada nalazi u redovima teroristicke Islamske države Iraka i Sirije.

Prema izveštaju radio stanice Frans enter, "Islamska država je u svoje redove uvrstila i prostitutke s ciljem da od njih stvori tvrdo jezgro islamistickih ženskih boraca".

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zmaj

preti samo vi primajte azilante iz muslimanskih zemalja pa ti cevam doci glave

Gz

Ameri su sami sebi namestili "11 septembar" e sad ko ce to namestiti i Evropi ostaje da se vidi

Tošic

@Gz tacno tako. I zna se da je CIA organizovala "11. septembar" da bi imala opravdanje za slanje vojske u Afganistan. Takodje se zna i da je Hitler PREBACEN u Argentinu i tamo umro. Sve su to javne tajne, koje se na kraju predstave kao "Sokantno otkruce".

special image