Sistem garantuje potpuno neutralisanje celokupne neprijateljske elektronike.

U toku je fabričko testiranje delova novog sistema, sposobnog da zaštiti vojne trupe i civilne objekte od napada iz vazduh i svemira, rekao je agenciji TASS predstavnik vodećeg koncerna za radio-elektronske tehnologije (KRET).

Testovi bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine.

Novi sistem, integrisan sa protivvazdušnim odbrambenim sistemima i mrežama, može da "u realnom vremenu automarski razmenjuje podatke sa PVO jedinicama" i time olakša centralizovanu raspodelu ciljeva, rekao je taj izvor.

Primenjena rešenja sprečavaju napad bilo kojom postojećom ili budućom eklektronskom opremom, što znači automatsko zaustavljanje svih započetih neprijateljskih misija.

Sistem koristi nove algoritme za elektronsko ometanje sa proširenim borbenim svojstvima uz modernizovani dizajn komandnog modula.

Kompleks se sastoji od više modula za ometanje, a isprobava se uticaj moćnog i složenog digitalnog signala na komandni sistem neprijatelja smešten na velikoj udaljenosti.

"Napravili smo sistem višekanalnog prenosa informacija koji omogućava istovremeno elektronsko ometanje različitih neprijateljskih sistema", rekao je predstavnik KRET-a.

Uređaji za ometanje su deo hijerarhijski ustrojenog sistema na više nivoa, koji sam optimalno raspoređuje svoju energiju, opseg i intelektualne resurse, naveo je Igor Nasenkov, zamenik generalnog direktora KRET-a.

Povrh svega, svi moduli su opremljeni sredstvima za elektronsku odbranu, jer će taj sistem biti "meta najvišeg prioriteta u prvom neprijateljskom napadu", rekao je Nasenkov.

Nasenkov je u novembru 2015. godine rekao da je novi zemaljski sistem elektronske odbrane integrisan sa sistemom protivvazdušne odbrane i da će imati i "antisatelitske sposobnosti".

Novi elektronski ometač će neprijateljska precizna oružja učiniti neupotrebljivim uništavanjem njihovih sistema za navođenje, uključujući i one koji zavise od satelitskih signala.

"Sistem je zamišljen za ometanje avijacije, kao i projektila ispaljivanih sa različitih platformi, taktičkih i strateških, i za ometanje stranih vojnih satelita", rekao je prošlog novembra zamenik direktora KRET-a Jurij Majevski.

Majevski je istakao da će elementi i moduli budućeg ratnog sistema biti upotrebljavani na različitim platformama - kopnenim, vazdušnim i mornaričkim.