"Bez sumnje, raspoređivanje protivraketnog sistema je pretnja po bezbednost Ruske Federacije. Biće preduzete mere da se osigura neophodan nivo bezbednosti zemlje", rekao je Peskov novinarima u Moskvi, prenosi Rojters.

Peskov je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta postavljao pitanje protiv koga je taj sistem uperen.

Američki raketni štit u Rumuniji koji ima za cilj da zaštiti Evropu od pretnje balističkih projektila postaje danas operativan.

Na ceremoniji pokretanja štita u bazi koju je svojevremeno uspostavio Sovjetski Savez, 180 kilometara jugozapadno od Bukurešta, govoriće, kako je najavljeno, generalani sekretar NATO Jens Stoltenberg, a prisustvovaće američki i rumunski i funkcioneri NATO, prenosi AP.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je američka odluka o postavljanju i aktiviranju raketnog štita u Rumuniji, pogrešna, da predstavlja kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i direktno pogađa rusku nacionalnu bezbednost.

Američki funkcioneri kažu da štit, koji je koštao 800 miliona dolara, ima za cilj da Evropu zaštiti od pretnje Irana i da nije usmeren protiv Rusije.

Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je posle sastanka sa Stoltenbergom u Bukureštu da Rumunija želi da NATO "ima stalno pomorsko prisustvo" u Crnom moru i pozvao na jačanje bezbednosti za članice NATO na jugu i istoku, granicama sa Rusijom i Bliskim istokom.

Stoltenberg je rekao da su reakcije Rusije povodom štita neodgovorne i neopravdane, preneo je rumunski Ađerpres. I on tvrdi da sistem nije uperen protiv Rusije.