• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Artur Klark sahranjen uz "Odiseju 2001"

Čuveni britanski pisac naučne fantastike, ser Artur Klark, sahranjen je u svojoj drugog domovini Šri Lanki.

Čuveni britanski pisac naučne fantastike, ser Artur Klark, sahranjen je u svojoj drugog domovini Šri Lanki.

Klark, čije je najpoznatije delo roman "Odiseja u svemiru 2001", preminuo je u sredu od srčanog udara u 90. godini, sahranjen je na glavnom groblju u Kolombu, uz prisustvo najuže porodice i bez religijskih obeležja.

Klarkova sekretarica Nalaka Gunavardena izjavila je Rojtersu da je on ostavio pisane instrukcije u kojima traži da njegov pogreb bude obavljen bez "ikakvog verskog obreda".

Klark je u instrukcijama tražio da na nadgrobnom ploči budu ugravirane reči "ovde leži Artur Klark. On nikada nije odrastao ali nije prestao da raste".

"Kada su ga upitali prošle godine da li će na negovom grobu biti nekakav spomenik Ser Artur je odgovorio: 'uđite u bilo koju dobru knjižaru ili biblioteku i tamo ćete me naći'", ispričala je Gunavardena.

Odavajući mu poslednju poštu, najuža porodica i prijatelji su, uz muziku iz filma "Odiseja u svemiru 2001", spuštali žute ruže na njegovo telo položeno na beli krevet.

Predsednik Šri Lanke Mahinda Radžapaksa, koji je ove sedmice nazvao Klarka "prorokom", zatražio je od stanovnika ove ostrvske zemlje minut ćutanja za njenog najčuvenijeg stranog stanovnika, a sve domaće novine pišu o "poslednjem putovanju jednog titana". Gunavardena je naglasila da je Klark želeo "da slavimo, a ne da oplakujemo njegov odlazak".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image