Preživeli logoraši odali su poštu ubijenima noseći šalove na pruge koji podsećaju na odeću zatočenika logora, kao i molitvama i paljenjem cveća na zidu.

"Dok god sam živa, dolaziću ovde", rekla je za agenciju PAP jedna od preživelih, Poljakinja Janina Malec, čiji su roditelji ubijeni kod "zida smrti", preneo je AP.

Istovremeno, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer poručio je u Nemačkoj da njegova zemlja ostaje posvećena obeležavanju genocida, sećanju na žrtve logora oslobođenog pre 72. godine. i preuzimanju odgovornosti za zločine.

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

Srbija ne zaboravlja žrtve Holokausta

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, preko šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda.