Četiri najveća vulkana Katla, Hekla, Bardarbunga i Grimsvotn spremni su za erupciju, što bi moglo da izazove haos u vazdušnom saobraćaju.

Tokom 2010. godine, kada je došlo do erupcije islandskog vulkana  Eyjafjalajokula, zbog velikog pepela u vazduhu više od deset miliona putnika ostalo je "zarobljeno" na aerodromima.

Evropska privreda pretrpela je ogromnu štetu - prema nekim procenama zabeležen je gubitak od pet milijardi dolara.

Pol Ejnarson, geofizičar s Islanda, navodi za "Island monitor" da četiri islandska vulkana pokazuju povećane količine aktivnosti i da su spremna za novu erupciju.

Katla je najstariji islandski vulkan i posljednju erupciju imao je 1918. godine.

Vulkan Hekla, poznat kao "Vrata pakla", poslednji put imao je erupciju 2000. godine, kada je u vazduh poslao oblak pepela veći od šest kilometara.

"Hekla je opasan vulkan. Ako ne budemo oprezni, mogli bismo postati svedoci velike nesreće", upozoravaju vulkanolozi.

POTPUNI LUDACI: Za dlaku da ih sprži vulkan VIDEO

Bardarbunga je nedavno imao erupciju - 2014. godine, kada je ispustio lavu i pepeo preko čitavog Islanda, a čestice pepela ostale su u vazduhu punih šest meseci.

Erupcija Bardarbunge bila je najjača erupcija ove vrste u Evropi u poslednjih 240 godina, a vulkan je izbacio dva kilometra kubna vulkanskog materijala.

Stručnjaci veruju da se u vulkanu Grimsvotn nalazi otprilike ista količina magme kao i u Bardarbungi.

Poslednji put je imao erupciju 2011. godine, kada je u vazduh poslao ogroman oblak vulkanske prašine zbog kojeg je prizemljeno nekoliko aviona.

Iako aktivnosti sva četiri vulkana prate vrhunski geofizičari, oni ističu da je nemoguće tačno odrediti vreme erupcije, kao ni njen domet, navodi "Dejli mejl".