U Srbiji se javnost uvek veoma uzbudi kada na sudu završi građanin zbog toga što je povredio provalnika koji mu je upao u kuću s nepoznatom namerom - da ga pokrade ili čak ubije.

Kod nas  se to obično završi tako što se onom ko brani dom sudi zbog "prekoračenja nužne odbrane", i on završi u zatvoru sa ozbiljnom kaznom (iako u zakonu postoji i pravo na odbranu života, i na odbranu imovine).

U svetu se stvar tretira suprotno - sveži primer dolazi iz Velike Britanije.

Farmer Kenet (83) Hagil ide kući na miru, nakon što ga je sud ekspresno oslobodio gonjenja što je upucao provalnika Ričarda Stejblsa (44), inače osuđivanog kriminalca.

Sud u Hulu je odluku doneo hitro, za svega 24 minuta većanja, ali je vremešni Hagil morao da prethodno nađe 30.000 funti (oko 34.000€) za finansiranje svoje odbrane na trodnevnom suđenju.

"Veoma, veoma sam zadovoljan. Mislio sam od početka da nije ni trebalo da mi bude suđeno. Povukao sam oroz jer sam mislio da će da me ubije", kaže Hagil.

Na sudu se čulo da je Hagil, koji ide sa štapom i nosi slušni aparat, u novembru 2015. video svetlo i siluetu vozila van kuće na svojoj udaljenoj farmi, na kojoj živi sa suprugom.

Zgrabio je pušku i krenuo da vidi šta je u pitanju, piše tabloid "Miror".

Kako je "lendrover" naglo zaokrenuo prema njemu, uplašeni starac je opalio nisko po boku automobila, i još jednom u vazduh, "kako bi uplašio uljeza".

Geri Vareham, iz tužilaštva, je rekao da "nije bilo u interesu javnosti da se gospodin Hagil osudi".