Stotine ljudi umrle su od posledica trovanja, nakon vazdušnog udara koji su u sredu u popodnevnim satima po lokalnom vremenu, izvele koalicione snage predvođene SAD na sedište i skladišta Islamske države u blizini Deir ez-Zor , navodi se u saopštenju sirijske vojne komande, koje je objavila agencija SANA

Kako se navodi u napadu je ubijen veći broj terorista, uključujući i plaćenike, kaže se u saopštenju,ali komanda sirijske vojske nije dala tačan broj poginulih i povređenih.

"Posle bombardovanja se, međutim, iznad skladišta izdigao žuti dim. To je dokaz da su u tom skladištu bili hemijski agensi. Kao rezultat toga stotine ljudi, uključujući civile, umrlo je od trovanja", navodi se u saopštenju, koje je preneo TAŠ.

Ovaj incident je, kako navodi komanda sirijske vojske, još jedan dokaz da terorističke organizacije poseduju zalihe hemijskog naoružanja i da su u mogućnosti "da ga nabave, skladište i koriste zahvaljujući pomoći dobro poznatih zemalja iz regiona".

Ruska agencija TASS podseća da je komanda sirijske vojske 4. aprila objavila saopštenje u kojem je optužila "terorističke bande" za upotrebu otrovnih gasova u gradu Kan Sseikhun u pokrajini Idlib, a optužbe na svoj račun nazvala isfabrikovanim, navodeći da sirijska vojska ne poseduje hemijsku municiju.

Predsednik SAD Donald Tramp je 7. aprila naredio napad raketama "tomahavk" na aerodrom u vazduhoplovnoj bazi sirijske vojske, pošto je Vašington izneo uverenje da je odatle poleteli avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove.

RUSI NEMAJU POJMA, AMERIKANCI DEMANTUJU

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da nema nikakve informacije o ljudima koji su stradali u napadu snaga međunarodne koalicije u sirijskoj pokrajini Deir al Zor, prenosi Rojters.

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruske snage poslale dronove u tu oblast da ispitaju područuje.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da su vazdušni napadi u toj oblasti usmrtili sedam civila i ranili više od 70 osoba.

Vojna koalicija na čelu sa SAD, koja se bori protiv Islamske države, negirala je navode sirijske vojske da je izvela napad koji je pogodio zalihe otrovnog gasa Islamske države i time uzrokovala smrt stotina ljudi.

"Koalicija nije izvršila napade u toj oblasti u to vreme. Tvrdnje Sirije su netačne i namerne dezinformacije", naveo je portparol koalicije, pukovnik vojske SAD Džon Dorian u izjavi dostavljenoj Rojteru mejlom.