Svet

RUSKI NAPREDNI LOVAC "pocepao" nebo nad Moskvom: Pogledajte spektakl VIDEO

Izvor mondo.rs

Najnapredniji lovac pete generacije, Su-57, zaslepio je publiku je sajmu na “Maks er šou”, gde se vinuo na nebo iznad Moskve i u jednoj od prvih javnih demonstracija pokazao impresivne manevarske sposobnosti.

Poletevši sa aerodroma "Žukovski",  dvomotorni stelt lovac – osmišljen kao direktni rival američkom F-35 i kineskom J-20, napravio je nekoliko manevara, uključujući vertikalno penjanje nakon kojeg je usledio veoma težak luping.

Nastup je nastavljen poniranjem sa još nekoliko aerobatskih podviga koje malo modernih aviona može da izvede.

Pogledajte.

ruski su 57
Izvor: youtube/ Airguardian

Su-57 se nalazi u razvoju od 2002. godine i prvi je ruski borbeni avion sa stelt tehnologijom. U službu će ući naredne godine, a već je isproban u borbenim dejstvima u Siriji.

Na "Maks 2019" mitingu našla se i izvozna varijanta Su-57, koja je prvi put javno izložena, a ruski predsednika Vladimir Putin je lično predstavio svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu.

Ovaj sajam služi, između ostalog, i kao prodajna platforma za rusku vazduhoplovnu industriju. Predstavljene su i mnoge luksuzne letelice kao što su one sa rotor krilima, helikopter koji prevozi VIP goste i slično.