Svet

UŽAS:Evo šta bi se desilo da izbije NUKLEARNI RAT između Pakistana i Indije

Izvor MONDO/Srna

Nuklearni rat između Indije i Pakistana mogao bi da dovede do smrti 125 miliona ljudi za samo nekoliko dana, što bi bilo više nego u Drugom svetskom ratu.

Taj rat doveo bi i do raspadanja životne sredine, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u američkom naučnom žurnalu "Napredak nauke".

Istraživanje predviđa kolosalne gubitke života u slučaju takvih sukoba, koji bi mogli da prouzrokuju globalni pad temperature do nivoa poslednjeg ledenog doba.

"Takav rat ne bi bio pretnja samo za lokacije koje bi bile bombardovane, već za ceo svet", izjavio je profesor nauka o životnoj sredini na Ratgerskom univerzitetu i jedan od autora studije Alan Robok.

Kompjuterskom simulacijom utvrđeno je da bi svaka detonacija nuklearnog oružja počistila 700.000 ljudi, dok bi eksplozije mogle poslati u atmosferu toliko čaći i krhotina da bi došlo do "nuklearne zime", što bi dovelo do ubrzanog pada temperature, propadanja useva i na kraju do masovne pojave gladi.

Glavni autor studije Brajan Tun izjavio je da bi rat Indije i Pakistana bio bez presedana u ljudskom iskustvu, prenela je "Raša tudej".

Indija i Pakistan trenutno imaju ukupno oko 300 komada nuklearnog oružja, ali autori studije predviđaju da bi njihov broj mogao da poraste na 500 do 2025. godine, koja je u kompjuterskoj simulaciji određena kao godina kada bi hipotetički mogao da izbije rat između Indije i Pakistana.

Tun je dodao da se nada da će Pakistan i Indija imati u vidu poslednje istraživanje.