Svet

Tramp Ankari: SAMO VAS POSMATRAM; Turska ne haje i "neutrališe" teroriste

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da pokušava da okonča rat u Siriji i upozorio Ankaru da će biti teško pogođena finansijski ako se ne bude igrala po pravilima. Turska uzvratila da će odgovoriti na sankcije.

"Pokušavam da okončam rat bez kraja", napisao je Tramp na svom Twitter nalogu. "Razgovaram sa obe strane", dodao je on.

Tursku bi trebalo "pogoditi veoma snažno finansijskii sankcijama ako ne budu igrali po pravilima", istako je predsednik SAD i poručio Ankari ali i NATO alijansi koju je optužio da samo stoji po strani i pušta Tursku, koja je njihova članica, da napada Kurde: "Pažljivo posmatram".

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu upozorio je danas da će Turska uzvratiti ukoliko joj Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije zbog njene vojne operacije u severoistočnoj Siriji protiv kurdskih boraca koje podržava Vašington.

Tursko ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je 174 "terorista neutralisano" u dosadašnjem toku vojne operacije u Siriji.

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je više od 60.000 ljudi napustilo svoje domove zbog turske ofanzive protiv Kurda na severoistoku Sirije.

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici ušli su sinoć na severoistok Sirije u okviru ofanzive koju je Ankara pokrenula protiv kurdskih boraca.