Svet

Rusija je kriva za sve: Crna smrt u Evropu stigla iz Rusije, ne Azije

Izvor mondo.rs

Kuga, poznata i kao Crna smrt, koja je u 14. veku ubila oko 200 miliona ljudi u celoj Evropi – oko 60 procenata celokupne populacije – stigla je preko Rusije a ne Centralne Azije, smatraju naučnici.

Stručnjaci su rekonstruisali genome bakterija koje su izazvale kugu analizom zuba njenih žrtava iz cele Evrope i došli su do zaključka da je bolest u Evropu došla preko jedne jedine tačke – grada Laiševo na istoku Rusije.

Kuga je Evropom harala od 1346. do 1353. a pandemiju je izazvala bakterija Jersinia pestis, koju na ljude prenose buve. Pacovi, kojih je u to vreme bilo u ogromnom broju duž trgovačkih ruta, preneli su zaražene buve u Evropu.

Bakterija koja je izazvala pandemiju kuge sada je iskorenjena, prenose britanski mediji.

Stručnjaci nemačkog Maks Plank instituta za nauku ljudske istorije uzeli su uzorke DNK sa zuba 34 žrtve kuge koje su bile sahranjene po grobljima širom Evrope.

"Crna smrt je bila deo veće pandemije koja se dogodila u Evropi i obližnjim regionima u periodu između 14. i 18. veka“, rekla je paleontolog Marija Spajru."Mnogi je smatraju najsmrtonosnijom od tri pandemije kuge koje su se dogodile tokom istorije“.

"Analizom drevnik DNK rezultata iz prethodnik pandemija i ukrštanjem sa arheološkim i istorijskim podacima uspeli smo da sastavimo detalju istoriju tih pandemija. Ljudski zubi imaju mnogo krvnih sudova koji na neki način čuvaju bakterije i viruse koji su postojali u krvi“, objasnila je ona.

Crna smrt
Izvor: YouTube/ The Infographics Show

Na taj način, naučnici su pronašli i DNK uzročnika kuge i uspeli da rekonstrišu genome Jersinia pestisa i odrede odakle potiče najstariji niz bakterije kuge – iz grada Laiševo.

"Naša filogenetska rekonstrukcija pokazuje da se iz Laiševa kuga proširila po južnoj, centralnoj, zašadnoj i severnoj Evropi“, naveli su stručnjaci.

Ranije se verovalo da je kuga u Evropu stigla Putem svile preko Cenrtralne Azije do Krima odakle su je na Stari kontinent doneli pacovi sa trgovačkih brodova koji su plovili Mediteranom.

Stručnjaci navode da su dodatna testiranja neophodna, a naročito testirana uzoraka DNK bakterije Jersinia pestis iz Azije, kako bi se utvrdilo odakle je krenula kuga.