Svet

Sirija se ne smiruje; najmanje 10 mrtvih i više od 30 ranjenih u eksploziji

Izvor MONDO/Agencije

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 30 povređeno u eksploziji na pijaci u sirijskom gradu Tel Abijad u blizini granice sa Turskom, javili su turski mediji i sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija je saopštila da su proturski borci i civili među poginulima i povređenima u eksploziji auta bombe, javio je Rojters.

Taj grad je inače poprište nekih od najžešćih sukoba otkako je turska vojska pokrenula ofanzivu prošlog meseca protiv kurdskih milicija na severoistoku Sirije.

U međuvremenu, opservatorija je saopštila i da je šest civila jedne iste porodice, među kojima jedno dete, stradalo je danas u sirijskoj provinciji Idlib u vazdušnim napadima ruskih snaga, saveznika sirijskih vlasti predsednika Bašara el Asada.

U napadima je gađano područje na jugu Idliba, koji kontrolišu džihadističke grupe.

"Šest osoba, od kojih jedna žena i jedno dete iz iste porodice, ubijeno je u napadu ruske avijacije", navela je opservatorija i dodala da je povređeno osam osoba.

Idlib, koji se nalazi blizu turske granice, poslednja je veća provincija pod kontrolom pobunjenika i džihadističkih grupa u Siriji.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011. godine, a tokom godina je postajao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.