Svet

Ljudski predak "Lusi" bila gluplja od majmuna?

Izvor mondo.rs

Prvi ljudski preci poput "Lusi" bili su manje inteligentni od današnjih majmuna poput šimpanzi, gorila i orangutana, pokazala je nova studija.

Lusi, koja pripada vrsti Australopithecus i jedna je od prvih ljudi, imala je relativno mali mozak u poređenju sa našim ali i mnogo sličnosti sa modernim čovekom.

Stručnjaci su do nedavno smatrali da je Lusina inteligencija bila slična majmunskoj zbog toga što im je mozak relativno iste veličine.

Međutim, u novoj studiji objavljenoj u stručnom žurnalu Proceedings of the Royal Society B, tim istraživača sa Univerziteta u Adelejdu je merio širinu kanala koji prolaze kroz lobanje današnjih majmuna i poredio ih sa kanalima u lobanjama ljudskih predaka i došao do zaključka da su kanali koji "dopremaju" krv do mozga bili uži i manji kod ljudskih predaka.

To znači da je krv sporije dolazila do Lusinog mozga u poređenju sa sadašnjim majmunima. A kretanje krvi u mozgu utiče na inteligenciju.

Lusi - ljudski predak
Izvor: YouTube/Genesis Apologetics

Zapravo, ispostavilo se da minijaturni otvori za arterije u lobanji modernih majmuna propuštaju dvostruko brže kretanje krvi do mozga u poređenju sa mozgom Australopithecusa.

Stručnjaci kažu i da čak i kod manjih majmuna – naročito šimpanzi i orangutana - krv teče još brže nego kod Australopithecusa, što znači da je Lusi bila manje inteligentna od današnjih šimpanzi, gorila i orangutana.