Svet

Priča o potopu i Nojevoj barci je zapravo prvi "fejk njuz"?

Izvor mondo.rs

Vavilonska verzija priče o Nojevoj barci ispisana na 3000 godina staroj glinenoj tablici mogla bi da bude najstariji primer lažnih vesti (fake news), tvrdi akademik sa Kembridža.

Na tablici koja se čuva u Britanskom muzeju, Ea, vavilonski bog je rekao Noi da kaže svojim pomoćnicima da će "hrana padati s neba“ ako mu pomognu da sagradi barku.

Dr Martin Vordington, vodeći stručnjak za vavilonski jezik rekao je Telegrafu da je Ea prevario ljude širenjem lažnih vesti.

On je Noi, na tablici nazvanom Uta-napishti rekao da obeća svoji ljudima da će hrana padati sa neba ako mu pomognu da sagradi barku.

"Barka je sagrađena a Uta-napishti se sa porodicom i menažerijom popeo i preživeo potom u kome su svi ostali pomrli“, rekao je Vordington i dodao da je sa ovom epizodom "smeštenom u mitološko vreme, počela manipulacija informacijama i jezikom“.

"Ovo je verovatno najstariji primer lažnih vesti“, rekao je on.

Nojeva barka
Izvor: Youtube/ Geethanjali - Cartoons for Kids

Vordington objašnjava da je bog Ea sve to izmislio kako bi sebi ugodio jer su Vavilonci verovali da se bogovi hrane ljudima kako bi preživeli.

Vordington navodi i da je priča o Nojevoj barci više puta prerađivana i da se "konačna“ verzija pojavila oko 1200 pre nove ere.