Svet

Naučnici: Ako postoje, vanzemaljci SMRDE

Izvor mondo.rs

Naučnici koji se bave analiziranjem uslova života na drugim planetama procenjuju da vanzemaljci, ako postoje, imaju neprijatan miris za ljude, odnosno da smrde.

Nasin rover Kjuriositi otkrio je na površini Marsa organske i hemijske molekule koji bi mogli da budu pokazatelji eventualnog postojanja života na ovoj planeti.

Zajedno sa elementima koje već poznajemo, poput vodonika i ugljen-dioksida, Mars ima isti hemijski sastav kao gasovi koje čovek proizvodi u stanju nadutosti.

"Razumno je pretpostaviti da bi se Marsovci osetili kao ljudski gasovi", potvrdila je Klara Susa-Silva, naučnik koji se bavi analizom Marsove atmosfere i površine.

Kako navodi portal "Popular mechanics", Mars nije jedini u Sunčevom sistemu koji bi teoretski mogao da ima "smrdljive oblike života".

Saturnov mesec Titan širi zanimljive mirise - deo gasova koje je prikupila letelica "Kasini" naučnici su koristili za kreiranje recepta kojim su se replicirali "aromatični mirisi" Titana.

Miris Titana, s obzirom na sastav koji uglavnom čine kiseonik, metan, benzen te drugi aromatični gasovi, mirisao bi na mešavinu ljudskih gasova i benzina.

Američki astrofizičar i naučnik Sara Siger, međutim, tvrdi da vanzemaljski oblik života na Titanu, da postoji, ne bi zaudarao na tu mešavinu već na - goriva.

Jedan od ključeva za pronalazak vanzemaljskog života mogao bi biti fosfin, ekstremno zapaljivi, neverovatno toksični i smrdljivi molekul. On se ne može spontano formirati na planetama već je potrebna energija za njegov nastanak.

Ako se bilo gde u Sunčevom sistemu otkrije prisutnost fosfina, to znači da je otkriveno i prisustvo nekog oblika života, ističu naučnici.

Isto tako, čovek i planeta Zemlja mogli bi da smrde vanzemaljcima. "To je dvosmjerna ulica", zaključuju naučnici.