Svet

Love, ubijaju i ogromna su pretnja životnoj sredini – MAČKE

Izvor mondo.rs

Evropski zvaničnici upozorili su vlasti starog kontinenta da su dužne, na osnovu evropskih direktiva o pticama i habitatu, da sačuvaju životnu sredinu, zbog čega je nezakonito dozvoliti mačkama da lunjaju unaokolo.

Domaća mačka jedan je od najvećih istrebljivača životinjskih vrsta na svetu i ozbiljna pretnja po 370 vrsta u Holandiji, navodi su u izveštaju profesora prirodnjačkog prava Arie Truvborst i Hana Somsena sa Tilburškog univerziteta.

"Kada je reč o kućnim ljubimcima i mačkama, prirodnjačkim direktivama EU članice su dužne da spreče mačke da slobodno lutaju prirodom. Trenutna praksa pokazala je da se ove direktive ne prate“, navodi se u izveštaju.

Stručnjaci navode da samo u Holandiji svake godine mačke ubiju u proseku oko 140 miliona životinja. Više od polovine njih su ubile domaće mačke.

U Holandiji živi oko dva do tri miliona kućnih mački i desetine hiljada "avlijanerki“. Ove zverčice optužene su da ubistvo više vrsta ptica i sisara, slepih miševa, reptila, riba i vodozemaca, prenosi Sputnjik.

"Ljudi možda ne žele da naškode prirodi ali to rade kada puste mačke napolje da lutaju i to se masovno dešava“, navodi Somsen.

Mačka je jedina životinja koja sama odlazi iz kuće, kažu stručnjaci i dodaju da ih zbog toga treba držati u kući ili ograničiti njihovo kretanje na baštu.