Svet

MI smo gradili bazu koju su bombardovali Iranci - zovu ih "Jugoi"

Izvor mondo.rs Izvor rts

Baza Ajn el Asad, koja je juče bila na meti iranskog raketnog napada, jedna je od pet baza koje su nikle osamdesetih godina u Iraku, a za njihovu izgradnju bile su zadužene građevinske firme iz SFRJ, navodi RTS.

Prvobitno nazvana Kadisija, po bici kod Kadisije, baza je uključena u projekat nazvan „Superbaza“, koji je pokrenut 1975. godine kao odgovor na arapsko-izraelske ratove 1967. i 1973. godine i pouke izvučene iz njih.

Pet baza našlo su u projektu, koji je nosio građevinsku oznaku „Objekt 202“. Svaka od njih pokrivala je površinu od 40 kvadranih kilometara sa svim pratećim objektima, uključujući i objekte do 50 metara pod zemljom.

Svaka je imala desetine pista i puteva koji su iz vazduha odavali oblik trapeza, a zbog građevinskih firmi iz SFRJ, dobile su nadimak „Jugoi“.

Baza El Asad, koju je iranska vojska juče gađala, nosila je zvanično građevinsku oznaku „Objekt 202-B“, a izgrađena je između 1981. i 1987. godine.

Menadžer projekta bila je firma SDPR, dok je za projektni inženjering bio zadužen „Aeroinženjering“. Kompanije kojima je povereno izvođenje radova bile su „Granit“, „Vranica“, „I. L. Lavčević“ i „Unioninvest“.

Čitav projekat bio je vredan 280 miliona dolara. Uključivao je ojačane vojne strukture - vojni aerodrom, kasarne, skloništa za osoblje, hangare za bombardere i lovce.e

Osim vojnih objekata, izgrađena je i sva potrebna infrastruktura i javne zgrade potrebne za život 5.000 pripadnika i njihovih porodica. To je podrazumevalo gradnju osnovnih i srednjih škola, biblioteka, džamija, bolnica, bioskopa, sportskih centara i bazena.

U vreme izgradnje smatrana je najboljim što se tada moglo napraviti, navodi RTS.

Tagovi