Svet

Poginuo Ajatola Majk, organizator likvidacije Sulejmanija?

Izvor mondo.rs

Iranski mediji prenose da je visoki oficir američke CIA Majkl D'Andrea koji je navodno organizovao ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, poginuo u Avganistanu.

Iranska agencija Mehr javlja, pozivajući se na izvore u ruskoj obaveštajnoj službi, da je D'Andrea, poznatiji pod nadimkom "Ajatola Majk", poginuo u padu američkog vojnog aviona u Avganistranu.

Mediji su preneli da je D'Andrea učestvovao u potrazi i za Osamom Bin Ladenom, kao i da je jedan od najvažnijih ljudi CIA u tom delu sveta. Te tvrdnje za sada niko od američkih zvaničnika nije potvrdio.

Načelnik Generalštaba američkog ratnog vazduhoplovstva general Dejvid Goldfajn potvrdio je da je Amerika u Avganistanu izgubila jedan svoj avion, ali nije otkrio uzrok pada niti ko su žrtve.

D'Andrea se priključio Centralnoj obaveštajnoj agenciji 1979. godine, a dobio je nadimak "Ajatola Majk" zbog svojih operacija u Iranu, Iraku i Avganistanu. Neki ga zovu i "Tamni princ".

Smatra se da je bio zadužen za antiterorističke operacije, hapšenja, čak i za programe torture, a Njujork tajms je 2017. godine objavio da ga je administracija američkog predsednika Donalda Trampa imenovala za operacije u Iranu.

Komandant elitne iranske jedinice "Kuds" pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu.

Administracija je ubistvo Sulejmanija objasnila time što je on pripremao napade na američke ambasade.

Tagovi