Svet

Predsednik Venecuele: Žene, rađajte po ŠESTORO dece za dobrobit zemlje!

Izvor mondo.rs

Nikolas Maduro pozvao sunarodnike da prave veći broj dece kako bi obezbedili budućnost zemlje. Njegova izjava naišla na osudu protivnika.

U zemlji koja je do nedavno bila na ivici građanskog rata i koju potresa velika ekonomska kriza, predsednik Nikolas Maduro našao je rešenje za veliki odliv ljudi - povećanje stope nataliteta.

"Rađajte! Svaka žena treba da ima šestoro dece! Svaka! Za dobrobit zemlje!", glasi poruka Madura koja je emitovana preko državne televizije u Venecueli.

Madurova "naredba" o rađanju, izazvala je gnev žena u toj zemlji, koje navode da bolnice ne funkcionišu, da nema osnovnih lekova, opreme za bebe, a i čak kad je ima ona je preskupa i za mnoge nedostižna.

Nevladina organizacija za zaštitu prava žena AVESA, sa sedištem u Karakasu, okarakterisala je Madurovu izjavu kao "neprihvatljivu. "Žene su mnogo više od materice, one su građani i imaju svoja prava", odgovorila je ova nevladina organizacija predsedniku Venecuele.

POGLEDAJTE MADUROVO OBRAĆANJE ŽENAMA


Madurova izjava naišla je na veliku kritiku u javnosti u zemlji u kojoj se ekonomska kriza produbljuje i oseća se u svim delovima zemlje i u svim slojevima društva. Centralna banka Venecuele nedavno je saopštila da je inflacija dostigla neverovatnih 10.000% prošle godine, a u zemlji nedostaju gotovo sve namirrnice i potrepštine, uključujući lekove i medicinska sredstva.

Postoji i podatak da je svaki treći građanin Venecuele na ivici gladi.

Od 2017. godine vlasti u Venecueli kriju podatke o smrtnosti dece. Te 2017. godine Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je čak 11.469 dece umrlo u 2016. godini, što je bio porast od čak 30%.

Procenjuje se da je prethodnih čak 4,5 miliona Venecuelanaca napustilo zemlju.

Svih ovih godina, Maduro se ne odriče luksuza i mnogi ga kritikuju da ga baš briga za patnje svojih sunarodnika. On je 2017. godine snimljen kako uživa u jelima u svojoj predsedničkoj palati, a naredne godine je, tokom posete Turskoj, sa slašću, a to je bilo i na televiziji, pojeo biftek koji mu je pripremio jedan od najpoznatijih kuvara na svetu.