Svet

PARLAMENT MORA DA RADI i kada je epidemija, kaže Vrhovni sud u Izraelu

Autor Tanjg Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Izraelski parlament ponovo se danas sastao, nakon što je Vrhovni sud presudi da epidemija korona virusa nije dobar izgovor za nerad i naredio zasedanje radi izbora novog predsednika skupštine.

Aktuelni predsednik Kneseta Juli Edelštajn iz partije Likud premijera Benjamina Netanijahua suspendovao je prošle nedlje parlamentrane aktivnosti pozivajući se na proceduralna pitanja i "zabranu velikih okupljanja zbog korona virusa".

Opozicion partija Plavo i belo, koja ima malu većinu u novoformiranom Knesetu, saopštila je, međutim, da parlament mora da nastavi da funkcioniše u tako kritičnom trenutku, prenosi AP.

Ta stranka je optužila Edelštajna da je zatvorio parlament kako bi ostao na funkciji i kako bi zaštitio Netanijahua.

"Demokratija i zakon u Izraelu biće sačuvani čak i ako to nekome nije zgodno", rekao je predsednik stranke Plavo belo Beni Ganc.

Očekuje se da stranka Plavo i belo izabere novog predsednika parlamenta i da iskoristi većinu u parlamentu kako bi progurala zakon kojim bi Netanijahuu bilo onemogućeno da u budućnosti bude na mestu premijera.

Likud je optužio Plavo i belo da koristi glasove arapskih članova parlamenta za "rušenje demokratije" u vreme vanrednog stanja i saopštio da će bojkotovati glasanje za novog predsednika Kneseta.