Svet

SRAMOTNO: Amerikanci stopirali medicinsku pomoć Kubi!

Izvor mondo.rs

Medicinska pomoć donirana Kubi nije stigla u ovu karipsku zemlju zbog trgovinskog embargo SAD-a. "Kriminalnom blokadom imperijalistička vlast krši ljudska prava kubanskog naroda", predsednik Kube Migel Dijas Kanel napisao je na svom Twitter nalogu.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Prema pisanju kineske novinske agencije Xinhua, američka kompanija koja je unajmljena za isporuku donacije Kubi, to je otkazala u poslednjem trenutku strepeći od mogućih posledica kršenja takozvanog zakona Helms-Burton iz 1995. godine kojim su dodatno pooštrene sankcije Havani, uvedene još 1960. godine.

Kineski milijarder i jedan od osnivača kompanije za internet trgovinu Alibaba, Džek Ma, prošlog meseca je najavio da će njegova fondacija donirati hitnu medicinsku pomoć Kubi i još 23 zemlje Kariba i Južne Amerike.

Donacija treba da sadrži dva miliona maski, 400,000 setova za testiratnje i 104 respiratora (mada se ovo u medicini naziva i ventilatorima).   

Ali, kada je bilo izvesno da će pomoć Kubi, koja inače pomaže drugim zemljama sveta (poslala je svoje lekare i medicinske sestre u Italiju), američka kompanija koja je trebalo da dostavi pomoć se povukla u strahu od kazne.

Da sve bude još zanimljivije - Rusi, koji su pod sankcijama SAD i dela evropskih zemalja, poslali su pomoć Amerikancima u borbi protiv korona virusa.

Prema poslednjem izveštaju, na Kubi su 233 osobe zaražene virusom COVID-19, a šest je preminulo.

FOTOGRAFIJE HAVANE

FOTOGRAFIJE - VARADERO