Svet

Stotine hiljada zaraženih, na hiljade mrtvih: Ovo je Napulj - DANAS!

Izvor mondo.rs

Nestvarna slika dolazi nam iz Italije, države sa najviše umrlih građana od početka pandemije korona virusa. Nećete verovati kada vidite kako izgledaju ulice Napulja.

Covid-19 razorio je zdravstveni sistem Italije. U toj zemlji je do sad zabeleženo 119.827 slučajeva zaraze koronavirusom, i ukupno 14.681 osoba je preminula.

Neodgovornost građana i pristup "lako ćemo", skupo je platio sever države na Apeninima, gde je procentualno najveća stopa smrtonosi i zaraze. Kasno je bilo i za rigorozne mere zabrane kretanja kada se korona virus proširio Lombardijom.

Svakodnevno se povećavao broj inficiranih i umrlih, a državne organe hvatao je strah da se virus ne proširi i na jug zemlje, gde je širenje zaraze zaustavljeno. Italija u tom strahu živi i danas.


U Napulju, međutim, život kao da teče normalno. Ulice su u subotu bile prepune građana, socijalna distanca ni po kojem osnovu nije poštovana, osim što je većina nosila maske i rukavice. Bilo je, ipak, onih koji ni taj vid zaštite nisu ispoštovali.


U Italiji je uvedena mera totalnog karantina i po novim zakonima iz domova sme da se izlazi samo kada je neophodno i po životne namirnice. Restorani i kafići odavno su zatvoreni, a takođe i većina prodavnica. Međutim, pijace i dalje rade...


Poslednja vest je da u Italiji nema područja gde nije zabeležena pojava korona virusa, pa tako ni Kampaniju, južnu pokrajinu čiji je glavni grad Napulj sa oko milion stanovnika.