Svet

Ministar apeluje: Ne trčite okolo kao gomila pilića

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer apelovao je na veće jedinstvo savezne i pokrajinskih vlada kada je reč o ublažavanju mera uvedenih zbog epidemije korona virusa.


"Ne smemo da trčimo okolo kao gomila pilića i da se međusobno takmičimo sa jačanjem ili popuštanjem mera", rekao je Altmaje za "Bild am Zontag".

Kako je dodao, zajedničko delovanje savezne i pokrajinskih vlada je veoma važno, prenose nemački mediji.

"Ako sad sačuvamo živce, možemo da izbegnemo drugi talas zabrane kretanja", rekao je on.

Pre nekoliko dana nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 nemačkih pokrajina odlučili su da postepeno ublažavaju uvedene mere – mera socijalnog distanciranja produžena je do 3. maja, a 20. aprila će se otvoriti radnje koje imaju manje od 800 kvadratnih metara.

Merkelova je najavila i da će 4. maja maturanti krenuti u školu, dok će osnovne škole i obdaništa ostati zatvoreni.

"Nastava mora biti organizovana u malim grupama i mora biti izrađen koncept za pauze, ali i prevoz", istakla je kancelarka.

Uprkos labavljenju mera, religijska okupljanja u crkvama, džamijama, sinagogama i ostalim hramovima u Nemačkoj su do daljeg zabranjena. Veliki javni događaji zabranjeni su do 31. avgusta.

 Većina evropskih zemalja počinje za koji dan, a neke su već krenule da ukidaju restriktivne mere uvedene zbog virusa korona.