Svet

"Ako je Kina svesno dopustila epidemiju, SNOSIĆE POSLEDICE"

Izvor mondo.rs

Trebale bi postojati posledice za Kinu ako je "svesno odgovorna" za pandemiju korona virusa, izjavio je američki predsednik Donald Trump.

"Ako je bila greška, greška je greška. Ali ako su oni bili svesno odgovorni, da, onda bi trebalo da postoje posledice", rekao je Tramp na konferenciji za novinare.

On je dodao da je pandemija „mogla biti zaustavljena u Kini pre nego što je počela, a nije.

"I ceo svet sada pati zbog toga“, objasnio je američki predsednik.

Upitan da li će biti ljut na Peking, Tramp je rekao da možda jeste, ali je dodao da će to zavisiti da li je to greška koja je izmakla kontroli ili namerno postupanje.

U petak je državni sekretar Majk Pompeo optužio Kinu da "zna da je virus napravljen u laboratoriji" i traži od Pekinga otvoreno priznajnje.

Pojedini američki diplomati takođe optužuju da svet ima pandemiju jer Peking i Svetska zdravstvena organizacija nisu uspele da pruže informacije o virusu na vreme.

Od subote u SAD-u se nalazi 734.552 slučajeva koronavirusa i 38.835 smrtnih slučajeva. Više od 66.500 se oporavilo od bolesti.

Virus se proširio na 185 zemalja, zarazivši više od 2,3 miliona pacijenata, dok je 160,500 širom sveta umrlo otkad se prvi put pojavio u Vuhanu krajem prošle godine.