Svet

ŠIRI SE KRUG svetskih lidera: I Merkel PROZVALA Kinu za epidemiju korone

Autor Sandra Krstanović Izvor mondo.rs

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je javno prozvala Kinu za epidemiju korone i pozvala Peking da bude transparentan u vezi sa informacijama porekla i početka prenosa virusa.

"Verujem da što je transparentnija Kina u vezi sa pričom o poreklu virusa, to je bolje za sve na svetu kako bi od nje naučili", rekla je Merkel.

Sa 4.648 smrtnih slučajeva, Nemačka je pretrpela skoro isti broj žrtava kao Kina - sa 4.636 - ali potvrdila je skoro 62. 000 više infekcija.

U međuvremenu, Američki predsednik Donald Tramp i visoki republikanski zvaničnici u SAD-u takođe su dovodili u sumnju kineske podatke o infekciji.

Kancelarka Merkel se oglasila dok je Nemačka počela da ublažava mere protiv širenja korona virusa, omogućavajući malim prodavnicama i preduzećima da se ponovo otvore pod uslovom da se pridržavaju mera socijalne distancije.

Prodavnice do 800 metara kvadratnih, kao i prodavci automobila i bicikala i knjižare, mogu se ponovo otvoriti ove ove nedelje.

Kineske zvanične brojke predstavljaju zapanjujući uspeh u usporavanju epidemije, ali postoji raširena sumnja u njihovu tačnost.

Zbog toga je Kina ove nedelje revidirala broj smrtnih slučajeva u Vuhanu za više od 50 odsto.

Zvaničnici su tvrdili da su mnogi smrtni slučajevi „pogrešno prijavljeni“ ili su u potpunosti propustili.

Makron je rekao da ne može da se porede "zemalje u kojima je istina potisnuta i državama u kojima informacije slobodno teku i građani mogu kritikovati njihove vlade". 

Britanija i SAD takođe su odbile da pozdravljaju očigledan uspeh Kine u suzbijanju epidemije.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije rekao je danas da će biti "teških pitanja o tome kako se to dogodilo i kako se to nije moglo zaustaviti ranije".

Donadl Tramp je bio mnogo direktniji u izjav da bi trebalo da postoje posledice za Kinu ako je "svesno odgovorna" za pandemiju korona virusa.

Na sve to Amerika optužuje da svet ima pandemiju jer Peking i Svetska zdravstvena organizacija nisu uspele da pruže informacije o virusu na vreme.