Svet

Donald Tramp kao Željko Mitrović – zainteresovan za lečenje UV zracima

Izvor mondo.rs

Predsednik SAD Donald Tramp zainteresovan je istraživanjem neuobičajenih metoda za lečenje korona virusa, među kojima je i terapija UV zracima.

U te metode spada i upotreba ultraljubičastih zraka, kao i ubrizgavanje agenasa za čišćenje u tela pacijenata.

I vlasnik televizije Pink već nedeljama predlaže slične metode o tome kako preduzima određene terapije i mere koje su, navodi, "efikasne" za sprečavanje širenja korona virusa.

Jedna od tih metoda je i "ozoniranje", a na ulazu je postavio "UV komoru za totalnu dezinfekciju i sterilizaciju zaposlenih".

Tramp je svoj predlog izneo danas nakon što mu je predstavljen izveštaj savetnika za nauku i tehnologiju službe bezbednosti Viljama Brajana u kojem se navodi da ultraljubičasti zraci i toplota imaju snažan uticaj na patogene.

U studiji je navedeno i da izbeljivač može da uništi virus iz pljuvačke u roku od pet minuta, dok isopropil alkohol može da ga uništi za minut.

Tu ideju je ranije odbacila medicinska struka, a pulmolog dr Vin Gupta je na kanalu NBC njuz upozorio javnost da ona može imati fatalne posledice.

"Ubrizgavanje ili unošenje bilo kakvog sredstva za čišćenje u telo je neodgovorno i opasno. To je uobičajen metod koji koriste ljudi kada žele da se ubiju", rekao je Gupta.

Tramp je na konferenciji za novinare pitao Brajana da li je moguće primeniti nove tretmane za korona virus.

"Ultraljubičasta svetlost? Ubvrizgavanje sredstava za dezinfekciju? Pretpostavimo da ozračimo telo ili ultraljubičastim ili samo veoma jakim svetlom? Kažete da to nije provereno, ali testiraćete to? Zvuči interesantno", rekao je Tramp.

Američki predsednik je ocenio da je interesantna i ideja o ubrizgavanju sredstava za dezinfekciju.