Svet

Rešavanje nesuglasica: Česi žele relaksiranije odnose sa Moskvom

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Češko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je spoljnopolitičkom resoru Rusije predlog za početak rešavanja nesuglasica u bilateralnim odnosima, koji su se posebno pogoršali nakon demontiranja spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu, piše ruska agencija TASS.

Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček izjavio je da ruska strana još nije odgovorila na predlog, ali da je Rusija u medijima pominjala mogućnost prevazilaženja nesuglasica.

On je rekao da su konsultacije standardni mehanizam koji je omogućen sporazumom o prijateljskim odnosima i saradnji Češke i Rusije.

Petriček je odbacio optužbe za kršenje obaveza Češke iz postojećih ugovora sa Rusijom i upozorio da nijedna druga zemlja ne treba da se meša u interna pitanja države.

Spomenik Ivanu Konjevu demontiran je 3. aprila, a Ruska istražna komisija je zbog tog postupka sedam dana kasnije pokrenula krivičnu istragu, što u Pragu smatraju "neprihvatljivim maltretiranjem čeških zvaničnika koje vrše strane vlasti"

Gradonačelnik Praga Zdenjek Hrib dobio je policijsku zaštitu nakon izveštaja, koji Rusija negira, da je na meti je ruskog agenta.