IZAZIVAČ

Bajden izaziva Trampa u novembru: Ima li šanse da pobedi?

Džozef Bajden prikupio dovoljno glasova unutar Demokratske stranke da bude predsednički kandidat na novembarskim izborima u SAD.

Bivši američki potpredsednik, 77-godišnji Džozef Bajden biće kandidat Demokratske stranke na izborima za predsednika SAD u novembru, objavio je Si-En-En u subotu, na osnovu projekcije glasova unutar ove stranke.

Nekadašnji prvi saradnik Baraka Obame je i bio glavni favorit za protivakdinadata Donaldu Trampu, pogotovo nakon što je njegov glavni oponent u redovima demokrata, Berni Sanders, odustao od preliminarne utakmice u aprilu.

Nakon što je Bajden dobio većinu na preliminarlnim izborima u Guamu, automatski je osvojio i potreban broj delegatskih glasova koji bi trebalo da mu donesu pobedu unutar Demokratske stranke na konvenciji koja će biti održana u avgustu.

Ovako nešto je i bilo očekivano pogotovo kada je Bajden dobio Sandersa u Južnoj Karolini, tradicionalnom uporištu Demokratske stranke. Prethodno je i bogataš Majkl Blumberg, koji je takođe istakao nominaciju u Demokratskoj stranci, povukao kandidaturu u korist Bajdena.

Obavešteni krugovi u SAD navode da je Sanders, liberalni socijalista, napravio nekoliko grešaka tokom kampanje, a pre svega što nije uspeo da objasni svojim biračima šta, zapravo, želi.

"Pre tri meseca stajao sam na bini u Južnoj Karolini i poručio američkom narodu da je moja kampanja usmerena na sve one koji su oboreni na zemlju, na sve one koji su zaboravljeni i ostavljeni. Te reči dobijaju još više na težini ovih dana kada su mnogi Amerikanci povređeni i kada su mnogo propatili. Mnogi su oštećeni i osećaju se izneverenim i ostavljenim u vremenu zdravstvene i ekonomske krize. Mnoge je društvo zaboravilo, jer se predugo osećaju manje vrednim i jednakim, da njihovi životi vrede manje", naveo je Bajden u pisanoj izjavi.

Bajden je rekao i da mu je bila čast da se bori sa nikad jačom konkurencijom unutar Demokratske stranke i poručio da će na predsednilke izbore ova partija izaći "ujedinjena".

"Od danas pa do novembra, svakog dana ću se boriti da osvojim glasove Amerikanaca iz svakog dela zemlje. Verujem da zajedno možemo da dobijemo bitku za dušu ove nacije i da ćemo zajedno oporaviti našu ekonomiju", rekao je Bajden i nastavio:

"Ovoj zemlji je očajnički potrebno vođstvo, vođstvo koje će nas ujediniti".

Podrška Bajdenu dolazi iz mnogih saveznih država. Istovremeno, Si-En-En tvrdi i da Bajden trenutno ima prednost u odnosu na Trampa. Prema navodima američke TV mreže, to pokazuju ankete javnog mnjenja, prema kojima podrška Bajdenu raste. i da Tramp sve više zaostaje. Ali, ove podatke treba uzeti sa rezervom, jer je Si-En-En zauzeo kurs protiv Trampa.

Da li, ne baš harizmatični, Bajden zaista može da pobedi Trampa? U Demokratskoj stranci veruju da će Bajdenu značajno pomoći pandemija korona virusa i neslanaženje administracije Donalda Trampa, kao i trenutna loša ekonomska situacija u zemlji, a pogotovo demonstracije širom Amerike nakon što su policajci u Minesoti ubili Afroamerikanca Džordža Flojda.