NAPETO U SOFIJI, USTANAK PROTIV BORISOVA

SVE VEĆI GNEV U BUGARSKOJ: Hiljade ogorčenih Bugara na ulicama! (VIDEO)

Autori Lana Stošić Sandra Krstanović

Vlada desnog centra Bojka Borisova, premijera Bugarske, opet se suočava sa glasanjem o nepoverenju. Na ulicama hiljade besnih građana traži smenu Borisova.

Izvor: YouTube/Printscreen/Ruptly

Ovo je peti put da se Vlada premijera Borisova suočava sa glasanjem o nepoverenju, otkako je 2017. preuzela vlast.

Opozicioni socijalisti, ohrabreni antivladinim protestima hiljada ljudi koji već nedelju dana traju širom Bugarske, nadaju se ponovom dolasku na vlast.

Šefica te stranke, Kornelija Ninova, pozvala je demonstrante da ispred zgrade Sobranja Bugarske zahtevaju izglsavanje nepoverenju Vladi.

Demonstranti su počeli da se okupljaju danas u velikom broju na ulicama Sofije.

I predsednik Bugarske, Rumen Radev koji podržava demonstrante, pozvao je premijera Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa da podnesu ostavke.

bugarska
Izvor: YouTube

Borisov je zatražio danas ostavke ministra finansija Vladislava Goranova, ekonomije Emila Karanikolova i unutrašnjih poslova Mladena Marinova da bi prekinuo spekulacije da je vladajuća stranka desnog centra - GERB u dosluhu sa opozicionom turskom strankom - MRF.

Vlada Bugarske saopštila je da će trojica ministara sutra podneti ostavke.

Zahtev premijera upućen je usled masovnih protesta tokom kojih demonstranti traže ostavku Vlade. 

Politički analitičari očekuju da će Borisov, čija koaliciona vlada ima većinu u Skupštini, lako preživeti glasanje o poverenju i verovatno ostati na vlasti do sledećih redovnih izbora u martu iduće, 2021. godine.

Nezadovoljni građani već su izlazili na ulice i prethodnih dana.

Napetost je nakratko eskalirala sinoć kada je grupa mladića pokušala da uđe u zgradu Skupštine, ali ih je policija sprečila.

Protesti su izbili ove nedelje kada je Gešev naredio pretres kabineta predsednika države i hapšenje dva saradnika Radeva osumnjičena za trgovinu uticajem.

Bojko Borisov je postao premijer 2009. godine, a treći mandat ističe mu u martu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU

Protesti u Bugarskoj
Izvor: YouTube/Ruptly