PRVI PUT

ONE muškarcima "UZIMAJU" POSAO: Ruskinje u patroli

Autor Georgi Mitev Šantek

Prvi patrolni brod ruske Ratne mornarice sa celokupnom ženskom posadom uspešno je izvršio zadatke na Crnom moru.

Izvor: screesnhot/youtube

Ovo je prvi put u istoriji ruske mornarice da je jedan ratni brod u potpunosti sa ženskom posadom, a na moru je bio spremajući se za proslave Dana ruske mornarice kasnije ovog meseca.

Patrolni brod izveo je veliki broj različitih vežbi na svom prvom putovanju, simulirajući kako će reagovati na upad sabotera, uključujući bacanje ručnih bombi RGD-5 u more, saopšteno je iz Mornarice.

"Odlučila sam da postanem član posade jer je veoma interesantno", rekla je Olga Čelkova, viši mehaničar motora. Ona je dodala da je ovo obećavajući i, pre svega, eksperiment u kojem žene nikada ranije nisu učestvovale.

Putovanje označava simboličan korak u nastojanju ruskih žena da igraju aktivniju ulogu u oružanim snagama svoje zemlje, instituciji kojom dominiraju muškarci.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Crnomorska ruska flota nalazi se na Krimu, koji je Rusija povratila 2014. godine.

Mornarica i dalje ima prepreke za ulazak žena. Dekretom koji je 2000. godine potpisao predsednik Vladimir Putin definisano je 456 poslova u 38 industrija u kojima ženama nije dozvoljeno da rade jer bi to podrazumjevalo "težak rad u štetnim uslovima".

Ruska Vlada planira da naredne godine skrati spisak poslova koji su zabranjeni ženama.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.