Svet

DRŽAVNI UDAR U MALIJU! Uhapšeni predsednik i premijer, vojska i narod na ulicama (VIDEO)

Autor Ivan Pavlović

Nakon hapšenja predsednika Malija Ibrahima Bubakara i premijera Bubua Sisea, državna televizija ORTM prestala je da emituje program.

Dvojicu najviših državnih funkcionera uhapsili su odmetnuti pripadnici oružanih snaga te zemlje, saopštio je predstavnik Afričke unije Musa Faki Mahamat, prenosi Rojters.

"Energično osuđujem hapšenje predsednika Ibrahima Bubakara Kejta, premijera Sisea i drugih zvaničnika vlade Malija i zahtevam njihovo momentalno oslobađanje", objavio je Faki na svom Tviter nalogu.

Pobuna malajskih vojnih jedinica počela je ranije danas, a izvori Sputnjika su rekli da su pobunjenici uhapsili brojne ministre i visoke oficire.

​Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša rekao je da šef UN-a pomno prati situaciju i poziva građane Malija da sačuvaju demokratske institucije u zemlji.

Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je pobunu, a izvor blizak Makronu rekao je Rojtersu da je on razgovarao sa predsednikom Malija i čelnicima Obale Slonovače, Senegala i Nigera o situaciji u zemlji.

Mondo/Agencije

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi