Svet

VELIKE SILE SE OGLASILE POVODOM NOVOG RATA: Jedni su za mirno rešenje, a drugi zauzimaju stranu u sukobu!

Autor Sandra Krstanović

Situacija u regionu Nagorno-karabah se komplikuje iz minuta u minut, tim povodom oglasile su se dve susedne sile - Rusija i Turska!

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvala je strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave vatru.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je u tom regionu došlo do drastične eskalacije situacije, da je vatra intenzivna sa obe strane i da ima podataka o gubicima.

„Pozivamo strane da odmak obustave vatru i da počnu pregovore u cilju stabilizacije situacije“, ističe se u saopštenju.

Turske vlasti podržavaju vojnu akciju Azerbejdžana u Nagrono-Karabahu, izjavio je zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

"Jermenija je prekršila primirje time što je napala civilna naselja i još jednom pokazala da je protiv mira i stabilnosti. Međunarodna zajednica mora odmah da zaustavi te opasne provokacije ", napisao je Kalin na svom Tviter nalogu.

Zbog toga Ankara u ovom sukobu podržava zvanični Baku, dodao je Kalin.

Oglasili li su se i iz Evropske Unije, naime predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenjuje da su poslednji izveštaji iz zone konflikta u Nagorno-Karabahu "ozbiljno zabrinjavajući"..

EU pozvala je na hitan prekid vojnih aktivnosti i bezuslovni povrarak pregovorima u Nagorno-Karabahu.

Podsećamo, Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Objavljena je i opšta mobilizacija.

Zbog sporne regije Nagorno-Karabah, izbili su sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga, a najmanje jedan azerbejdžanski helikopter je oboren od jutros.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu ove regije.

On je naglasio da je Azerbejdžan započeo vazdušni i artiljerijski napad. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja.

Zbog toga su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta.

Jermenska vlada poručila je svim civilima koji žive u regionu Nagorno-Karabah da se sklone nakon što je Azerbejdžan u ranim jutarnjim satima započeo bombaški napad na sporni region.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.