Svet

SLOVENSKI PROJEKAT OD KOG BI DRHTAO SVET! Najveća država sa silom od 1.500.000 vojnika, ali postojao bi i veliki problem

Autor Edin Delibašić

Da bi se ostvarila panslavistička ideja, zajednica sveslovenskog sveta, potrebno je da se ujedini 13 nezavisnih država.

Verovatno najambicioznija ideja o ujedinjenju u kojem bi učestovali narodi i nacije sa ovih prostora je Panslavizam, ideja koja je nastala u 19. veku. U suštini ova ideja bi obuhvatila ujedinjenje svih slovena, odnosno, ujedinjenje svih slovenskih država. Ovakva zajednica u svoj okvir bi uključila veliku svetsku teritoriju, najpre zbog toga što bi u njen sastav ušla Ruska federacija koja se proteže od Evrope do dalekog istoka i zapadno-američkog kontinenta.

Ono što smo dosad videli kroz istoriju, bilo je nekoliko skromnih varijanti ideje panslavizma, koje su oličene u jugoslovenskoj, kao i čehoslovačkoj ideji, kao i nekim projektima koji nisu uspeli.

Svedoci smo da je tih nekoliko varijanti propalo, ali ono što je ostalo jesu panslovenske boje na zastavama država u kojima je pretežno većinsko slovensko stanovništvo. Te boje su crvena, plava i bela, a svaka država ima svoje posebne kombinacije.

Implentacija panslovenske ideje danas je praktično neverovatna, ali ako stvari postavimo na ravan “šta bi bilo, kad bi bilo” onda bi to ovako izgledalo:

1. Srbija
2. Crna Gora
3. Hrvatska
4. Severna Makedonija
5. Slovenija
6. Bugarska
7. Bosna I Hercegovina
8. Češka
9. Slovačka
10. Ukrajina
11. Belorusija
12. Poljska
13. Rusija

Površina od 18.697.677 kilometara kvadratnih činilo bi Panslaviju najvećom državom na svetu, a iza nje bi bile Kanada, Kina i SAD koje bi bile upola manje.

Broj stanovnika bio bi 277.559.000, što bi ovu državu stavilo na četvrto mesto, odmah iza Kine, Indije i SAD.

Najmnogoljudnija jedinica u okviru Panslavije bila bi Rusija sa oko 120.000.000 stanovnika, Srbija bi zauzela šesto mesto, a poslednje susedna Crna Gora.

Demografska struktura

Rusi 40%, Ukrajinci 14%, Poljaci 12%, Česi i Belorusi po 3%, Bugari i Srbi po 2%, a ostali 23%.

Što se tiče religije - pravoslavci 38%, katolici 17%, ostali hrišćani 5%, muslimani 6%, ateisti ili agnostici oko 32, i ostali 3%.

Prema ovakvoj religijskoj slici, Panslavija bi bila najveća pravoslavna zemlja na svetu, ali bi isto tako bila broj jedan po brojnosti nevernika, odnosno ateista/agnostika.

Uprava

Glavni grad bi najverovatnije bio Moskva. Međutim, iako bi ovo bilo najlogičnije rešenje, problem je u tome što nemaju sve države koje bi ušle u zajednicu, dobre odnose sa Moskvom.

Ipak, ovo bi bilo najbolje rešenje zbog veličine grada, pozicije koju zauzima u svetu po ekonomskim i političkim parametrima. Pored toga, Moskva je pozicionirana duboko unutar kopnenog dela Rusija, što bi je zaštitilo od bilo koje vojne ili neke druge invazije.

Ekonomija

BDP - 2. 856.210.000.000 dolara (5. mesto u svetu)
BDP po glavi stanovnika 10.290 dolara (svetski prosek)

Vojna moć

1.500.000 vojnika – drugo mesto, odmah iza Kine (2.200.000)

Problem sa Panslavijom bi bio taj što bi ona bila podeljena na dva dela, odnosno bila bi razdvojena pojasom država Austrija-Mađarska-Rumunija. Sve to i ne bilo toliko problematično da jedan deo ovih država ne pripada Evropskoj uniji, a još nekoliko teži da se pripoji ovoj zajednici.

Zatim, sve države osim Srbije, Rusije I Belorusije su ili teže članstvu u NATO-u. Na kraju, ovakva država bi bila trn u oku velikim silama kao što su Kina i SAD, što bi najverovatnije donosilo najviše problema.