poruka za srpski narod

PUTINOVO PISMO STIGLO U BEOGRAD: Ima poruku za sve građane Srbije, "bratske zemlje" Rusije

Autori Tamara Sekulović Marija Ivetić

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi u jednodnevnoj poseti našoj zemlji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pročitao je, prilikom obilaska Hrama Svetog Save, pismo koje je predsedniku Aleksandru Vučiću i srpskom narodu uputio ruski predsednik Vladimir Putin.

"Poštovani gospodine Predsedniče, dragi prijatelji, srdačno čestitam značajan događaj - završetak mozaičnih radova u Hramu Svetog Save", glasi početak pisma predsednika Rusije Vladimira Putina.

"San o podizanju ove veličanstvene crkve je inspirisao i ujedinjavao više generacija Srba, koji su hteli da ovekoveče sećanje na Svetog Savu - osnivača Srpske pravoslavne crkve i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvetitelja i rodonačelnika nacionalne književnosti", naglasio je on i dodao:

"Mozaik, koji je ulepšao zidove hrama, stvoren je srpskim i ruskim majstorima. Ta saradnja je veoma važna i simbolična, posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti, koji od starog vremena ujedinjavaju naše narode", stoji u pismu u kojem predsednik Rusije pominje i počivšeg patrijarha Irineja.

"Kao što je poznato, veliku pažnju radovima u Hramu Svetog Save poklanjao je Patrijarh Sprski Irinej, koji je nakon svog upokojenja sahranjen u kripti crkve. Hteo bih, koristeći priliku, ponoviti iskreno saučešće povodom njegove smrti. Molim da prenesete najiskreniju zahvalnost svima, koji su doprinosili i doprinose podizanju hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije".

Vučić i Lavrov su najpre po doalsku stranog diplomate, prisustovali ceremoniji paljenja večne vatre i položili vence na Spomenik "Večna vatra" na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, nakon kojih su se obratili prisutnima.

Potom su obišli izložbu fotografija na Groblju oslobodiocima Beograda gde su prisustvovali polaganju venaca i paljenju vatre na spomeniku Večna vatra.

Zatim su otišli u Hram Svetog Save gde su položili vence na grob patrijarha srpskog Irineja:

 (Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.