Svet

PUTIN I BAJDEN RAZGOVARALI TELEFONOM: Američki predsednik predložio ruskom kolegi da se vide uživo!

Autor Aleksandar Nastevski

Razgovarali o brojnim globalnim i regionalnim pitanjima.

Izvor: Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kako je saopštila Bela kuća, njih dvojica su imala telefonski razgovor, a predsednik SAD-a predložio je ruskom kolegi da se njih dvojica sastanu i uživo.

Džo Bajden je predložio Putinu da se njih dvojica sastanu u nekoj trećoj državi u narednim mesecima i razgovaraju o spektru pitanja sa kojima se suočavaju dve zemlje.

Američki predsednik je tom prilikom istakao da je njegov cilj da izgradi stabilne i predvidive odnose sa Rusijom, ali u skladu sa interesima SAD-a. 

"Oni su razgovarali o brojnim regionalnim i globalnim pitanjima", navodi se u saopštenju Bele kuće. 

Džo Bajden je naglasio da će SAD delovati čvrsto u odbrani njenih nacionalnih interesa u odgovoru na ruske akcije, kao što su sajber upadi i mešanje u američke izbore.

Možda će vas zanimati

Tokom razgovora dvojice lidera, predsednik SAD-a je naveo da ta država nepokolebljivo pruža podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Američki predsednik je izrazio i zabrinutost "iznenadnim" povećavanjem ruskih vojnih snaga na Krimu i na granici sa Ukrajinom. On je tom prilikom pozvao rusku stranu da radi na smirivanju tenzija. 

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.